Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

Kentin Planları Nasıl Şekilleniyor!
Nivent Kurtuluş nivents@yahoo.com

 

Normalde bir şehirde planlama bilimsel esaslara göre yapılır. Yüz sene sonra kentin durumu ne olur? Ne tarafa gelişir? Ne kadar gelişir? Bunlar hesaplanır ve ona göre planlanır.
 
İzmirde durum çok değişik. Belirleyici olan Aziz Başkanın ilişkileri burda. Onun kimlerle, hangi holdinlerle, ya da hangi STK’larla arası iyiyse, ona göre sürüyor işleyiş.
 
Göreve ilk geldiği zamanlar Ekonomi Üniversitesine ait Güzelbahçede bir arazi konusu vardı. Lütfen hatırlayınız. Aziz Başkan orayı tarım arazisi diyerek reddetmiş, Ekrem Demirtaş'ın itirazı üzerine de “Üniveriste örtüsünü kaldırırsam altından neler çıkar.” Demişti. 
 
Gel zaman, git zaman ilişkiler düzeldi. Güzelbahçedeki arazi hala imara açılmadı ama başka yerlerde Ekrem Demirtaş a artık zorluk çıkarılmıyor.
 
Mesela önce Balçovada, imar hakkı bitmiş üniversite alanına yarım emsal ilave (0.5 Emsal ) imar verildi. Bunu soruşturdum, plancılar “Emsal hakkı bitmiş bir alana ilave imar verildiğine dair bir şey meslek hayatımızda görmedik” diyor.
 
İlişkiler daha da gelişmiş olmalı ki, bu defa da Balçova Termal alanının köşesindeki bir parsel, parsel bazında planlanarak Ekonomi Üniversitesine Sağlık Turizm Alanı olarak onaylanıyor.
 
Maşallah Ekrem Beyin bir dediği iki edilmiyor. 
 
Koskoca Türkiyenin üçüncü büyük kenti İzmirin imarı da Aziz Bey in ilişkileri doğrultusunda şekillenmeye devam ediyor.
 
Tıpkı siyasetin şekillendiği gibi...
 
Bir dip not ilave etmeden gecemiyeceğim, Dilek Çakanşimşek imzalı plan açıklama raporunda A Sınıfı Karne sahibinin imzası da görülmüyor. Anlaşılan yine planın bir kıyısına A Sınıfı Karne sahibi imzalamış.
 
Dilek Çakanşimşek A Sınıfı Karne sahibi olmadığını ben bile öğrenmişken, planlamada bulunan kişiler hala öğrenemediler mi?