Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

Yasalar Kişilere Göre Değişmez!
Nivent Kurtuluş nivents@yahoo.com

 

İdea Konutları ile ilgili yıllardır yazıyorum. İdea Konutlarını yapanları hayatımda bir kere görmedim. Dolayısıyla bir düşmanlığım yok. Aslına bakarsanız yazdığım hiçbir yatırımcıyı tanımam. Ben sadece imar planlarına aykırı yapı yapanların nüfuslarını kullanmalarına karşıyım.


Yasalar kişilere göre değişemez!
 
İDEA Konutlarının, inşaat hakkı 22.862 metrekare.
 
Narlıdere Belediyesi tarafından 42.998 metrekare inşaat ruhsatı veriliyor.
 
Nerede ise yüzde yüz artışla.
 
7 kat yapılaşma koşulu var iken.
 
12 kat ruhsat düzenleniyor.
 
İçişleri Bakanlığı Müfettiş Raporunda; “Smyrna Park’ın İDEA inşaatına ait olduğu, otoban kenarındaki her bina dokuz katlı iken İDEA inşaata ait olan binaların on iki katlı olduğu, Smyrna Park Alanı olarak bilinen alanda, 22.862 metrekare maksimum brüt inşaat alanının aşılarak 42.998 metrekare alan üzerinde ruhsat düzenlendiği, böylece İmar mevzuatına aykırı bir şekilde inşaat yapılmasına göz yumulduğu, bu olaydan Abdül BATUR, Ali Ulvi DÜLGER ve Şermin HEPDÜNDAR sorumlu oldukları.” 
 
9. Sulh Ceza Mahkemesi “Sanık Abdül Batur’un sabit olan Görevi Kötüye Kullanma suçu nedeniyle eylemine uyan TCK.nun 257/2 maddesi uyarınca, suçun işleniş şekli ve kastın yoğunluğu dikkate alınarak takdiren ÜÇAY HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA, sanık eylemini zincirleme olarak gerçekleştiğinden cezası TCK.nun 43.maddesi uyarınca sanık hakkında verilen ceza takdiren 1/4 oranında artırılarak sanığın ÜÇ AY YİRMİ İKİ GÜN HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA, sanığın duruşmadaki tutum ve davranışı lehine takdiri indirim nedeni kabul edilerek TCK.nun 62. Maddesi uyarınca cezasından 1/6 oranında indirim yapılarak sanığın ÜÇ AY ÜÇ GÜN HAPİS CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA, sanık hakkında başkaca takdiri ve kanuni artırım ve indirim nedenin uygulanmasına takdiren yer olmadığına, sanığın kişilik özellikleri ve suçun işleniş şekli dikkate alınarak yeniden suç işlemeyeceği hususunda mahkememizde kanaat oluşmadığından ve sanık HAGB den yararlanmak istemediğinden CMK.nun 231. Maddesinin sanık hakkında uygulanmasına takdiren yer olmadığına, sanığın kayden sabıkasız oluşu, suçun işleniş özelliği ve sanığın sosyal durumu dikkate alınarak hapis cezasının bir günü TCK. 50/1-a ve 52. Maddeleri uyarınca günlüğü takdiren 20 TL’den olmak üzere paraya çevrilerek sanığın neticeden BİN SEKİZ YÜZ ALTMIŞ TL ADLİ PARA CEZASI İLE CEZALANDIRILMASINA, sanığın ekonomik durumu ve kişisel hali dikkate alınarak verilen para cezasının aynı yasa 52/4 md uyarınca takdiren birer ay ara ile ve 10 eşit taksitte ödenmesine, taksitlerden birini süresinde ödemediği takdirde geri kalan kısmın tamamının tahsiline ve ödenmeyen adli para cezasının hapse çevrileceği hususunun sanığa ihtarına (ihtar yapıldı). Suçun TCK nun 53/1-a maddesindeki yetkinin kötüye kullanılması suretiyle işlenmesi nedeniyle aynı kanunun 53/5 maddesi uyarınca takdiren KIRK ALTI GÜN süreyle adli para cezasının tamamen infazından sonra başlamak üzere TCK nun 53/1-a maddesindeki hak ve yetkinin kullanılmasından yasaklanmasına.”
 
Sözün özü ortada bir karar var. Karara itirazların yapılmış olması İDEA Konutlarının imar fazlalığın giderilmesine engel değil.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi “9. Sulh Ceza Mahkemesinin adı geçen konutlara hatalı yapı kullanma izin belgesi düzenlendiğine ilişkin kararının bulunmadığı ve dava sürecinin devam ettiği ifade edilmektedir.” Diye cevap vermesi son derece yanlıştır.
 
İBB’nin İmar Denetim Şubesi bir yılı aşkındır Narlıdere Belediyesi ile yazışacağına, bir ekip yollayıp imar planına uygun mu ruhsatlar kesilmiş diye bakmıyor bunu anlamak mümkün değil.
 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yazılan bilirkişi raporunda  “hatalı ruhsat düzenlendiği” ve “hatalı yapı kullanım belgesi düzenlendiği” yazılı iken. 
 
Hala ne bekleniyor anlamakta inanın zorlanıyorum.
 
Büyükşehir Belediyesine yetkilerini bir kez daha hatırlatmakta fayda görmekteyim.
 
“Kanunda yer alan düzenlemeye göre; “Büyükşehir belediyesi, ilçe ve ilk kademe belediyelerinin imar uygulamalarını denetlemeye yetkilidir. Büyükşehir belediyesi tarafından belirlenen ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar, gerekli işlem yapılmak üzere ilgili belediyeye bildirilir. Belirlenen imara aykırı uygulama, ilgili belediye tarafından üç ay içinde giderilmediği takdirde, büyükşehir belediyesi 3.5.1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun 32 ve 42 nci maddelerinde belirtilen yetkilerini kullanma hakkını haizdir. “
 
Ben elimden geleni yaptım, ortada ruhsat eklerine uygun olmayan koca bir bina var dedim. Önce ilgili belediyesine yazdım sonra İBB’ye yazdım anlatamadım. Son çare İdare Mahkemesinden, İnşaat Ruhsatı ve Yapı Kullanım Belgesi İptal davası açacağım.