Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

İzmir Trafik Vakfı (5)

Sorularımıza yanıt alır mıyız?
 
İzmir Trafik Vakfı yazımızla ilgili enteresan mailler alıyoruz. Her birini ilgiyle okuyor ve ilgili yerlere soruyoruz.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Trafik, araçların İzmir Trafik Vakfı tarafından çekilirken ne yapıyorlar?
 
Eskiden bu görevi, Zabıta Trafik ile İZBETON yapmıyor muydu?
 
Şimdi tüm görevleri İzmir Trafik Vakfı mı üstlendi?
 
“Kent genelinde belediyeye ait araç çekme işleri bir ara belediye ile emniyeti karşı karşıya getirmiş, emniyet izin vermeden belediye çekim işlemi yapamaz hale gelmişti. Bunun üzerine Başkan Aziz Kocaoğlu’nun talimatı ile çalışma yapan 7 çekici vakfa hibe edildi. İzmir Emniyet Müdürlüğü de çalışmaları kurulan vakıf üzerinden yürütmeye başladı.”
 
Kocaoğlu, 7 çekiciyi vakfa hibe ederken, hangi meclis kararı ile yaptı?
 
Meclis kararı olmadan yapılmış olabilir mi?
 
Google araştırmalarımızda, İstanbul Trafik Vakfı ve İktisadi İşletmesi yıllık Faaliyet Raporlarını açıklamış.
 
İzmir Trafik Vakfı Faaliyet Raporlarına ulaşamadık.
 
Geçmiş yıllarda Aksiyon Gazetesinin, İstanbul Trafik Vakfı Genel Müdürü A. İzzet Pulur, Aksiyon'un sorularını cevapladı.
 
Aksiyon Gazetesinin sorularını güncelleştirerek, İzmir Trafik Vakfına sorduk. İnanıyoruz sorularımız yanıtlanacak.
 
1-Trafik Vakfı'nın amaçları arasında hastane, poliklinik, laboratuar, eğitim kurumları ve sosyal tesisler kurmak, trafik ve turizm enformasyon üniteleri açmak ve işletmek gibi bir madde mevcut. Bu amaç doğrultusunda Trafik Vakfı bugüne kadar bu kurumlardan kaç tanesini faaliyete geçirmiştir?

Bu hizmetler, bütçe yetersizliği nedeniyle yerine getirilmemiştir. Ancak 112 Acil hizmetleri için Boğaziçi Köprüsü, Çamlıca turnikeleri ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü çıkışında İstanbul Trafik Vakfı'na ait 5 ambulansla ücretsiz sağlık hizmeti 5 yıl süreyle verilmiştir. Daha sonra ambulanslar İl Emniyet Müdürlüğü ile A.S. Mermerci Polis Meslek Yüksekokulu'na hibe edilmiştir. Hâlihazırda 1 adet ambulansımız Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi kampüsü içinde ücretsiz olarak taşıma hizmetinde kullanılmaya devam etmektedir.
 
2-Kütüphaneler ve dokümantasyon merkezleri kurmak gibi bir amacı da bulunan Trafik Vakfı bu amaç doğrultusunda ne kadar kütüphane ve dokümantasyon merkezi kurmuştur?

Vakıf senedinde mevcut olup kurulamamıştır.
 
3-Trafik Vakfı kurulduğu günden bu yana İstanbul'un park sorununu çözmek için kaç tane otopark açmıştır? Bu sayı yeterli midir? Değilse planlarınız nelerdir?
 
Kuruluşumuzdan itibaren 23 adet otopark hizmete açılmış, şu anda 7 adet otopark ile hizmet vermeye devam etmektedir.
 
4-Trafik Vakfı, her yıl ortalama kaç araç çekmektedir? Sıkça dillendirildiği şekliyle bazı ilçelere göre günlük araç çekme kotası mevcut mudur?

Vakfımıza ait 75 adet çekici mevcut olup çekilen araç yılda 135 bine yakındır. Her çekici günlük ortalama 5 adet araç çekmektedir.
 
5-Çekilen bu araçların yüzde kaçına trafik cezası da kesilmiştir?

Çekilen araçların tamamına trafik cezası, trafik zabıtası tarafından yazılmaktadır.
 
6-Çekilen araçlardan resmî kurumlara ayrılan bir pay var mıdır? Toplanan paralar vakfınızca nasıl harcanmaktadır?

Çekilen araçlardan elde edilen gelirle, Vakıf Yönetim Kurulu kararı ile Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün araç gereç, bilgisayar ihtiyaçları karşılanmaktadır. Resmî kurumlara pay verilmesi ise vakıf senedi gereği müsait değildir. Denetlemeler; Sayıştay müfettişleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri, Mülkiye müfettişleri, Vergi Dairesi denetmenleri ve Vakıf Denetleme Kurulu tarafından yapılmaktadır.
 
7-'Memurun yazılı emri olmadan hiçbir araç kaldırılmaz' hükmü, her araç için uygulanmakta mıdır? Bu yazılı emir, aracı çekilen vatandaş istediğinde gösterilebilmekte midir?
 
Evet. Memurun yazılı emri olmadan hiçbir araç kaldırılamaz. Bu yazılı emir aracı çekilen vatandaş aracını alırken gösterilir. Aracını teslim aldığına dair de imzası alınır.
 
8-13 Şubat 2008'de İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzasıyla yayımlanan genelgede ''Bundan sonra yasak yere park eden araçlar, parka çekilmeyecek ve sadece para cezası yazılacak.'' deniyordu. Buna rağmen hâlâ araçlar çekilmektedir. Bu kanuna uygun mudur?

Bu genelgeden sonra Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmış, 21 Mart 2012 tarih ve 28240 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış. Buna göre, araç kaldırılıp götürülmeden veya götürüldüğü esnada sahibinin gelmesi durumunda araç trafik idari para cezası karar tutanağı kendisine tebliğ edilmek ve yapılan masraflar ödettirilmek suretiyle sahibine teslim edilir denilmektedir.
 
9-Park yasağı olan bölgelerde çekme işlemi günlere göre değişiklik göstermekte midir?

Park yasağı olan bölgelerde çekme işlemi görevli trafik zabıtasının uygun bulması hâlinde yapılır. Çekme, günlere göre değil, trafik yoğunluğuna ve trafik akışının aksamasına göre yapılmaktadır.
 

Sorularımıza yanıt geldikçe sizlerle paylaşacağız.