Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

Devlet sırrı mı?

Açıklanması halinde, ne olur?
 
Aziz Başkan her platformda şeffaflıktan bahsetmekte!

“Biz bu unsurların tamamını kucaklayan bir yerel yönetim modelini İzmir'den geliştirmeye çalışıyoruz. Demokrat, hoşgörülü, güvenli, enerjik, dirayetli, güçlü ve inançlı, kararlı, şeffaf, adaleti her türlü değerin üzerinde tutan, tasarruf eden ve kendi göbeğini kendi kesebilen İzmir, kim ne derse desin, kim ne yaparsa yapsın..,”
 
Kamunun kaynaklarını soruşturmayı ilke edinmiş, Temiz İzmir Derneği vatandaştan gelen talepler doğrultusunda Bilgi Edinme kapsamında sorularımızı büyükşehir belediyesine iletiyoruz,
 
Ne yazık ki cevaplanmıyor!
 
Hani şeffaf ve adaletliydiniz?
 
Hani tasarruf ediyordunuz, iddialara göre 4 Milyon alacağınız varmış!
 
Ve neden kiralarınızı almıyorsunuz?
 
İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali binası İZOTAŞ ile ilgili sorularımız her nedense yanıtsız kalmakta,
 
Neyi gizliyorsunuz, anlamak mümkün değil,
 
Oysaki sorumuz çok net, İZOTAŞ’ın belediye olan borcu nedir?
 
Yoksa söylemekten, utanıp sıkılmakta mısınız?
 
Burası İzmirlinin ve kaç para borçları olduğunu öğrenmek hakkımız değil mi?
 
20 yıl önce yap – işlet devret modeliyle belediyenin arsasına otogar kurdu. Sözleşmeye göre yıllık cirosunun yüzde 20’sini Ocak ayı içinde nakit olarak ve defaten belediyeye ödemesi gerekirken son 4 yıl yıldır ödenen paraların ödendi makbuzları var mı?
 
Bu soru cevaplanması mümkün olmayan bir soru mu?
 
İddia edildiği gibi İZOTAŞ’IN belediyeye borcu 40 Milyon TL’mi?
 
Cevaplamayarak hatanızı mı kapatıyorsunuz?
 
Sözleşmeyi fesih etmeniz gerektiğinizi bilmektesiniz!
 
Sözleşmeyi fesih etmediğiniz için suç işlemiş oluyor musunuz?
 
Büyükşehir belediyesi avukatı sorularımıza cevap vermiş. Aslına bakarsanız cevap vermemiş.

“2003 yılından bu yana yapı kullanma izin belgesi olmadan İZOTAŞ'ın nasıl çalıştığı, 10.03.2018 tarihli Bilgi Edinme başvurusunun 5. maddesinde yer alan İZOTAŞ'ın Belediyeye kaç para borcu vardır sorunuzun tekrarlandığı, bu borçlar ödenmediği halde neden sözleşmenin iptal edilmediği, İZOTAŞ ile yapılan sözleşmede tüm inşaatların tamamlanıp tamamlanmadığı, yürüyen merdivenlerin tamamının yapılıp yapılmadığı, etrafının duvarla çevrilip çevrilmediği sözleşmedeki eksik alanların neler olduğu ve neden tamamlanmadığı, sözleşme hükümlerine aykırı hareket edilmesi ve kiralar ödenmemesine rağmen sözleşmenin neden fesih edilmediği konularında ayrıntılı bilgi verilmesini talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.”
 
Sorularımız net olarak anlaşılmış olduğunu avukat beyin ifadesinden anlıyoruz.
 
 “2003 yılından bugüne yapı kullanma izin belgesi olmadan İZOTAŞ'ın nasıl çalıştığı ile ilgili olarak; istenilen bilginin 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 7. maddesinde; "Bilgi edinme başvurusu, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olmalıdır. Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler. ..."
 
İZOTAŞ’ın nasıl yapı kullanma belgesi olduğunu çalıştığını kim bilecek?
 
Bu soruyu kime soracağız? En azından onu bildirseydiniz diyoruz!
 
Belediyede ödenen kiraların ödenip ödenmediği bilinmiyor mu?
 
Devam ediyoruz gelen yanıta;

“10.03.2018 tarihli Bilgi Edinme başvurusunun 5. maddesinde yer alan İZOTAŞ'ın Belediyeye kaç para borcu vardır, şeklindeki sorunuzun Belediyemizce, bu talebin Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bulunmadığına ilişkin verilen cevaba karşı BEDK'ya yapmış olduğunuz itiraz reddedilmiş olduğundan bu hususun Belediyemizce yeniden cevaplandırılmasının gerekli olmadığını”
 
İZOTAŞ iddia edildiği gibi, belediyeye borcunu ödemiyor mu? 
 
Gelen yanıtın devamında ise,

“Sözleşme hükümlerine aykırı hareket edilmesi ve kiralar ödenmemesine rağmen sözleşmenin neden fesih edilmediği ile ilgili olarak istenilen bilginin; 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 7.maddesinde; "Bilgi edinme başvurusu, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olmalıdır. Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler. ..." 
 
Kiraların ödenip ödenmediği konusunda belediyenizde hiçbir kayıt yok mu? Ne gibi bir araştırma ve analiz yapmanız gerekmekte?
 
Cevabın son kısmında ise,
 
“.., 27. maddesinin "Tavsiye ve mütalaa talepleri bu Kanun kapsamı dışındadır." hükmü kapsamında Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bulunmadığını, bu yazıya karşı 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanununun 13 üncü maddesi kapsamında kararın tarafınıza tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz edebileceğinizi ya da 2577 sayılı Kanunda belirtilen süreler içerisinde İdare Mahkemeleri nezdinde dava açabileceğiniz hususunda bilgilerinizi rica ederim.” Av. Adnan ÇELİKKAL
 
Avukat bey maddeleri herhalde karıştırdı,
 
Madde 27 açıklaması, “Devlet sırrına ilişkin bilgi veya belgeler - Açıklanması halinde Devletin emniyetine, dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine açıkça zarar verecek ve niteliği itibarıyla Devlet sırrı olan gizlilik dereceli bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.”
 
İZOTAŞ devlet sırrı mı?
 
Tavsiye ve mütalaa talebini içeren madde 38. Maddede yer almakta sayın avukat!

Madde 38 - Tavsiye ve mütalaa taleplerine ilişkin başvurular bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.
 
Bizim bir tavsiyemiz olmadı soru sorduk!
 
Sözün özü İZOTAŞ kiralarını ödemiş olsaydı, sorularımız yanıtlanırdı diye düşünmekteyiz. 
 
Konuyu İzmir Valiliği Mahalli idareler il Müdürlüğü’ne 12.02.2018 tarih 1800273015 sayı ile inceleme istemiştik ve hala yanıt alamadığımızdan, İçişleri bakanlığı Teftiş kurulu Başkanlığı’na bildireceğiz.