Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

Bu vahim kazada..,

sorumlular kimler?

 

Bugün metro trenleri için yeraltı park istasyonu çalışmaları sırasında göçük meydana geldi. 
 
Göçük altında kalan İki bekçinin arama- kurtarma çalışmalarına başlandı. 
 
Umarız ölüm haberlerini almayız,
 
Gerçekten üzücü bir durum,
 
İBB gerekli önlemleri aldı mı?
 
Yüklenici hatası var mı?
 
Bu sorular cevaplanmaya muhtaç sorulardır!
 
Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama yapıldı,
 
“..,Mevsim normallerinin üzerindeki yağışlar nedeniyle aşırı yüklenen zeminin diyafram duvarlarının arkasında baskı yaratması sonucu yaklaşık 20 metrelik bir bölümde sabaha karşı göçük oluştu. Toprak altında kaldığı tahmin edilen Mehmet Ali Yalçın ve Mehmet Çiftçi ismindeki iki güvenlik görevlisini arama kurtarma çalışmaları ise sürüyor..,”
 
“Mevsim normallerinin üzerindeki yağışlar nedeniyle” böylesi bir açıklama olabilir mi?
 
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Gürkan Erdoğan’ın açıklamasına bir bakalım, 
 
“Büyükşehir Belediyesi'nce ihalesi gerçekleştirilen ve bir firma tarafından çalışmaları sürdürülen yer altı otoparkı inşaatındaki göçük sonrası bölgede inceleme yaptı. Göçüğün sadece aşırı yağmurdan meydana gelmediğini savunan Erdoğan.., Göçüğün nedenini sadece yağmur suyuna bağlamanın doğru olmadığını da kaydeden Erdoğan, "Detaylı inceleme yapmak gerekiyor. Yağmur suyu hep olacak. Projelerin, bunun hesaba katılarak yapılması gerekiyor. Projelerin incelenmesi gerekiyor. 'Yapılan projeler doğru mu, yerinde yapılan imalatlar da projeye uygun mu?' bunların incelenmesi gerekiyor. Süreç içerisinde bunlar incelenecek. Çalışma yapılan alanda yüzeysel bir drenajla yağmur suyu uzaklaştırılabilir. Eğer yağmur suyu yer altı sularında bir yükselmeye neden oluyorsa daha uygun aylarda çalışmalar yapılabilir. İmalat veya proje hatasının olup olmadığını söylemek için henüz erken. Burada detaylı çalışma yapılması gerekiyor. Bunlar yapıldığında olay netlik kazanacak" diye konuştu. 
 
Şimdi de ihale sürecine bir bakalım,
 
İBB’nin web sitesinde,
 
"Yeni Vagonlar Geldi, Park Alanı da Tamamlanıyor

Son Güncelleme Tarihi : 1 Aralık 2017 Cuma

Yer tesliminin  2015 yılı sonunda yapılan Depo Sahasında;  itirazlar nedeniyle mahkeme kararları doğrultusunda iki kez yüklenici değiştirilmiş,  2017 Şubat ayında  son yüklenicisine yer teslimi yapılmıştır.  Tekrar başlayan imalatlarla birlikte iş yüzde 30 oranında tamamlandı,  çalışmaların 2018 yılı içinde bitirilmesi planlanıyor."
 
2018 yılında bitirileceği belirtiliyor,
 
2019 yılındayız ve inşaat hala bitmedi!
 
Oysa ki, ihale 115 vagonun park edebileceği tesis 458 günde tamamlanacağını duyurmuştu!
 
Şimdide ihale sürecindeki iddialara bakalım,
 
http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=135125&start=40
 
İhalede şaibe iddiaları
 
Büyükşehir Belediyesi’nin, tramvay depolama alanı ihalesini belgeleri yasal mevzuata uygun olmayan bir firmaya verdiği ortaya çıktı. Kamu İhale Kurumu ihalenin ikinci firmaya verilmesini kararlaştırırken, Büyükşehir bu konuda da bir adım atmadı 
 
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tramvay hattında çalışacak tren setlerine Halkapınar'da depolama ve bakım alanı inşa ettirmek için çıktığı ihalede şok gelişmeler yaşanıyor. İhaleyi 92 milyon 772 bin liralık teklifiyle kazanan firmanın iş deneyim belgeleri yasal mevzuata uygun olmamasına rağmen ihalenin onaylandığı ortaya çıktı. Bir başka firmanın itirazını değerlendiren Kamu İhale Kurumu (KİK), ihaleyle ilgili Büyükşehir'in "düzeltici işlem" yapması kararını verdi. Yani ihaleyi en iyi teklifi sunan ikinci firmaya vermesini kararlaştırdı. Ancak belediye bu yönde henüz adım atmadı. 
 
 
Durdurulması gereken inşaat çalışmalarının da devam ettiği belirtildi. Her fırsatta KİK'in kendilerini engellediğini iddia eden Aziz Kocaoğlu'nun bu ihaleyi KİK'ten döneceğini bile bile onaylaması ise şaşkınlık yarattı. Öte yandan, ihaleyi kazanan firmanın işi alt yüklenici olarak İzmir'de Büyükşehir Belediyesi'nin çok sayıda işinde olduğu gibi Barankaya İnşaat'a verdiği belirtildi. 
 
92.7 milyonluk teklif 
 
 
Büyükşehir Belediyesi, Konak ve Karşıyaka'da yapımı devam eden tramvay çalışmaları kapsamında, hatlarda çalışacak tren setlerinin depolanması ve bakımı için geçen yıl yatırım tutarı 124 milyon lirayı bulan bir ihaleye çıktı. 'İzmir Hafif Raylı Sistem İlave Araçlara ait Halkapınar Yeraltı Yeni Depolama Tesisleri Projesi' adı altında açılan ihaleyi 92 milyon 722 bin 436 lira teklif veren KMB Metro İnşaat ile Yapı STS İnşaat ortak girişimi kazandı. 33 firmanın yeterlilik başvurusunda bulunduğu, sadece 11 firmanın girebildiği ihaleyi kazanan firma Büyükşehir ile sözleşme imzalarken, işi taşeron firma Barankaya İnşaat'a vererek inşaat çalışmalarına başladı. 
 
 
94 milyon 387 bin 135 lira teklifle ihaleye giren bir diğer firma ise, çeşitli gerekçelerle karara itiraz ederek konuyu KİK'e taşıdı. İnceleme sonrası itiraz eden firmanın gerekçelerini haklı bulan KİK ihaleyi kazanan firmayı geçersiz saydı. KİK'in incelemesi sonrası, İzmir'in işlerinin engellendiğini belirterek her fırsatta KİK'e ve oradan da iktidar partisine yüklenen Başkan Aziz Kocaoğlu'nun, 124 milyon liralık ihaleyi 'iş deneyim belgeleri mevzuata uygun olmayan' bir firmaya verdiği ortaya çıktı. KİK'in kararı sonrası ihaleyi kazanan yüklenici firmanın resmi olarak inşaat faaliyetlerini durdurması gerektiği belirtilirken, inşaatın çoğunu üstlendiği öne sürülen alt yüklenici taşeron firma Barankaya İnşaat'ın halen faaliyetlerine devam ettiği iddia edildi. 
 
Hep aynı taşeron firma 
 
Büyükşehir'in en kısa sürede komisyon kararı alıp inşaatın kaldığı yerden devam etmesi için ihaleyi ikinci en düşük teklifi veren firmaya vermesi gerektiği belirtildi. Depolama ve bakım alanında alt yüklenici firma olan Barankaya İnşaat'ın, Büyükşehir Belediyesi'nin iddialı projesi olarak sunulan ancak fiyaskoyla sonuçlanan 2 milyon 138 bin liralık Kıyı Tasarım Projesi ve mevcut tramvay hattı inşaatlarında da hep aynı taşeron firma olarak seçilmesi ise dikkat çeken başka bir ayrıntı oldu.