Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

Unutulan baca imalatının..,

Sorumluları kim?

 

Geçtiğimiz günlerde, Egeli Sabah haberinde yer alan
 
“Skandal alt geçitte bacayı unutmuşlar

Sayıştay'ın 17.2 milyon lira kişi borcu çıkardığı Mustafa Kemal Sahil Bulvarındaki karayolu taşıt alt geçidi, iş bilmezlik kurbanı oldu. İki yılı aşkın bir süre devam eden imalat çalışmaları sırasında yer altından geçen ana kolektör hattı hesaba katılmadı. Durum böyle olunca herhangi bir tıkanıklık durumunda içinden evsel atıkların geçtiği kolektörde temizlik yapılmasına olanak sağlayan baca imalatı da unutuldu. İnşaat sonrası dev borularda tıkanıklık meydana gelince pis su, alt geçidin yan duvarlarını da tehdit etmeye başladı. Bunun üzerine iş makinaları, İzmirlilerin vergileri ile inşa edilen milyonlarca liraya mal olan betonarme imalatları önceki gün bir bir kırmaya başladı. Görenleri şaşkına çeviren olay skandal olarak nitelendirildi. Çalışmaların bir ay kadar süreceği öğrenildi." 
 
Bu haber üzerine, bize desteklerini esirgemeyen, mühendis dostumuza konu aktardım,
 
Haberi okumamış olacak ki,”böyle bir şey OLAMAZ” dedi,
 
Haberin linkini yollayınca,
 
“Yok artık” dedi,
 
Konu hakkında, mühendis gözüyle  bir yazı talep ettik,
 
Bugün yazıyı yolladılar,
 
Yazıyı sizlerle paylaşıyoruz, 
 
Mustafa Kemal Sahil Bulvarındaki karayolu taşıt altgeçidinin yapımı sırasında yapım alanında bulunan Büyük İzmir Kanalizasyon Projesi pissu hattı için gerekli olacak bacaların yapımı bir nedenle gerçekleştirilmemiştir. Altgeçit yapımının tamamlanmasından bir süre sonra pissu hattında tıkanmalar ortaya çıkınca durum anlaşılmış, kanalizasyon hattı için altgeçidin varlığını gözönüne alan bacaların yapımına başlanılmıştır. Altgeçit için yapılan bir kısım imalatın kırılması  gerekmiş, bacaların yapımının tamamlanmasından sonra  yıkılmış/kırılmış olan altgeçite ait imalat da tekrar yapılacak, onarılacaktır. 
 
Önemlice para kaybına  yol açan bu durumum nedenleri üzerinde kısaca durulursa: 
 
Bu tür bir altgeçit projesinin, bu tür tesislerin projelendirilmesinde deneyimi olan kişilerce yapılması gerekir. Hazırlanmış olan projeler işin sahibi adına yine deneyimli ancak farklı kişilerce kontrol edilir, bir hatalı durum olmaması halinde onaylanır. Hatalar  var ise hataların giderilmesi sağlanır. 
 
Yapım işinin yüklenicisi de her durumda tüm projelerin hatasız bir uygulamaya olanak verecek düzeyde olmasının sorumlusudur. Dolayısı ile onun da saha çalışmalarına başlamadan önce projeleri kontrol etmesi/ettirmesi, hatasız bir uygulama için yeterli olduklarını teyid etmesi gerekir.  
 
Altgeçit projesini hazırlayacak olan proje müellifinin  ilk yapacağı işler arasında  önemli bir tanesi de, altgeçidin ön projesini hazırlayarak ilgili olabilecek tüm altyapı tesisi sahibi resmi/özel kuruluşlara, altgeçit yapımından etkilenecek bölge içerisinde kalan kentsel altyapı tesislerinin bulunup bulunmadığınının sorulması olacaktır. Bu şekilde elde edilen altyapı tesisi bilgileri, altgeçit planlarına işlenecektir.  Yapımdan etkilenecek altyapı tesisleri için tesis sahibi kuruluş ile görüşbirliği içerisinde yapılacak işleme karar verilecektir. Ya altyapı deplasman projeleri hazırlanacak, ya da altgeçit projesinde sınırlı olmasına çalışılacak revizyonlar yapılacaktır. 
 
Bu tür bir çalışma doğal olarak yapım alanında kalan alt yapı tesisleri için sorunsuz bir uygulamaya olanak verecektir. Bu yazının konusu olan altgeçitin yapımında böyle bir durumun nasıl ortaya çıkmış olduğunu anlamak zor olmamakla birlikte, önemli bir kentsel projede bu tür “sahipsizliklerle” karşılaşılmasına  üzülmemek elde değildir. 
 
Konu hakkında ilgili yerlerden bir inceleme istedik.