Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

Gülder Derneği Başkanı..,

Tuğrul Şahbaz'dan Bilgilendirme Mesajı

 

Gülder derneği'nin Başkanı Tuğrul Şahbaz Gaze-temiz'e bir bilgilendirme mesajı yollamış,

 

Gelen e-maili aynen yayınlıyoruz,

 

Yarın konuya ilişkin bir değerlendirme yapacağız.

 

Sayın Nivent Kurtuluş,

 

“Gülder Derneğinin Başkanı Sayın T.Şahbaz’ı şahsen tanımayız.” demiş ancak GÜLDER’i ve beni tanımadan, başkalarından dinlediğiniz hikayeler üzerinden değerlendirmişsiniz.

Güzelbahçe’nin betonlaşma, imar usulsüzlükleri ve diğer çevre sorunlarını görmezden gelen,

Sadece Go Kart’a karşı çıkan, hatta düşmanlık yapan, Yelki’de yaşayanların kalkınmasını istemeyen,

Siyasi bir partinin arkasına sığınarak, belediyenin yanlışlarını görmezden gelen bir dernek olduğumuz algısını yaratmaya çalışıyorsunuz.

Bir gazeteci olarak doğruları araştırmanız, bir de hikayesini başkalarından dinlediğiniz kişiyi ve derneği araştırmanızı beklerdik.

Şimdi hikayemizi bir de bizden dinleyin.

GÜLDER 1994 yılından bu yana ilçemizin daha yeşil, yaşaması güzel bir beldesi olması için kafa yoran ve mücadele eden insanların kurduğu bir dernektir. Siteler Plajı içindeki askeri amaçlı radar kulesine, Yelki’de kurulmak istenen mezbahaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Büyükkaya köyü arkasında yapılması planlanan mezarlık alanına, yeni yapılan limanda Balık Hali kurulmasına, Efemçukuru Altın Madenine ve en son olarak Yelki’deki Go Kart Pistine karşı verdiği mücadelelerle bilinir. GÜLDER, bu mücadeleleri verirken, sorunun topluma mal edilmesi, meslek odalarının ve ilçedeki diğer derneklerin desteğinin alınması, öncelikle ilgili kurumlarla müzakere, bununla sonuç alamazsa alanda mücadele ve hukuk mücadelesi vermiştir. Ancak GÜLDER sadece reaktif bir dernek olmamış, otoban kenarındaki alan başta olmak üzere ilçenin ağaçlandırılması, geri dönüşümün halka benimsetilmesi, plajlarımızda ve çevremizde temizlik etkinlikleri, bahçecilik kursu ve belediyeyle birlikte en güzel bahçe yarışması, 23 Nisan törenlerinde çocuklara bisiklet dağıtılması, çocuklara yaz kamplarında çevre konulu eğitimler, Çiçek ve Çocuk Şöleni, Güneş Enerjisinden elektrik elde etme konusunda uzmanların halkı bilgilendirmesi, atıkları değerlendirerek tekerlekli sandalye temini, ilçemizdeki anıt ağaçların korunması gibi pek çok konuda proaktif bir dernek olmuştur. Yani klasik anlamıyla “istemezükçü” olarak tanımlanan çevre hareketlerinden farklı olarak “neyi istediğini bilen” bir yaklaşıma sahiptir.

GÜLDER, belediye başkan adaylarının projelerini ve yaklaşımını halka anlatarak siyaset yapılmasını savunmuş ve 2014 yerel seçimleri öncesinde her partiden başkan adayları bunu yerine getirirken kolaylaştırıcı olmuştur. 6 Aralık 2018 tarihinde facebook sayfamızda paylaştığımız linki tıklayarak “Nasıl bir yerel yönetim istiyoruz?” metnine ulaşabilirsiniz.  

https://www.facebook.com/gulder.guzelbahceizmir/posts/1986168268098371

 

12 Mart 2019 tarihinde sayfamızda paylaştığımız "Nasıl bir Güzelbahçe İstiyoruz" metninin tümünü aşağıdaki linkten okursanız, GÜLDER’in sadece Go Kart mücadelesi vermediğini, hangi alanlarda neler önerdiğini görebilirsiniz.

 

 

 

 

 

https://m.facebook.com/groups/1459859674109991?view=permalink&id=2048012451961374?sfnsn=scwspmo&extid=bMIF4h5ulge5wagm

 

2019 Mart yerel seçim sürecinde daha önceki yıllarda olduğu gibi tüm belediye başkan adaylarının halka projelerini ve anlayışını aktaracağı toplantılar yapılmasını isteyen bir çağrı yayınladık. Ancak bu konuda adaylar ortak bir zeminde toplantılar yaparak halkı bilgilendirme kararı vermediler. GÜLDER’i arayarak ziyaret etmek isteyen belediye başkan adaylarını derneğimizde üyelerimizle buluşturduk. Bu metni bizi ziyaret eden tüm adaylara sunduk. Seçime katılmayan diğer partilere de metnimizi ilettik. Yaptığımız tüm çalışmalarda daima tüm partilere görüşlerimizi anlatmaya ve yazılı olarak raporumuzu sunmaya özen gösteririz. GÜLDER üyeleri içinde farklı partilere oy veren insanlar vardır ancak bu durum, GÜLDER’in bir partinin arkasına sığınması anlamına gelmez.

 

 

 

 

 

Sadece Go Kart konusunda mücadele verdiğimiz konusuna gelince, bu yazının içeriğine sığmayacağı için size özetini yaptığımız sadece 2019- 2020 dönemi faaliyetleri listesini gönderiyoruz. 2019 yılından bu yana yaptığımız faaliyetler içinde GÜLDER tarafından halkı bilgilendirme amacıyla düzenlenen “Efemçukuru Altın Madeni”, “Yelki’de Go Kart’a Hayır”, “Ekonomimiz Nereye Gidiyor”, “Fırtınadan Depreme Yaşayan Dünyamız”, “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu”, “Aşıda Tereddüt Yok”, “İlkyardım” konulu pek çok panel ve seminer gerçekleştirdiğimizi,

 

Bileşeni olduğumuz EGEÇEP’in, Ekoloji Birliği’nin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, TMMOB’nin, Güzelbahçe Kent Konseyi’nin çeşitli basın açıklamalarına, eylemlerine, panellerine katıldığımızı,

İlçemizdeki diğer derneklerle birlikte İzmir’deki orman yangınlarına karşı basın açıklaması, doğa gezileri, kültür gezileri (Urla’daki Köstem Zeytinyağı Müzesi, Karantina Adası, İnkaya mağarası, Yeşilova Höyüğü, Orhanlı’daki Doğa Derneği, Arkas Sanat galerisindeki Picasso sergisi vb), koro çalışmaları ve konserler, Bahçecilik Kursu ve yeniden başladığımız tiyatro çalışması, “Aktif Yaş Alma Günleri” gibi etkinlikler, Güzelbahçe Kent Konseyi içinde Çevre Çalışma Grubu kurulmasına öncülük yaptığımızı ve ilçemizdeki diğer derneklerin düzenlediği etkinliklere de çeşitli biçimlerde destek verdiğimizi göreceksiniz. Son 1 yıl içinde Gülder Facebook  sayfamızdaki 336 paylaşımımızın 69’u Go Kart konusuyla ilgili.

Konularımızın kapsamına gelirsek Urla – Çeşme’de Turizm Projesi kapsamında yapılan acil kamulaştırmalar, Karaburun’daki RES’ler, İzmir’deki Jeotermal sondaj ihaleleri, Güzelbahçe Balıkçı Barınağı, Ekolojik ve Sürdürülebilir Adil Bir Yaşam, Kaz Dağları’nda süren madencilik faaliyeti, İzmirde Efemçukuru'ndan  başlayan “Su ve Vicdan Yürüyüşü”, “Ormancılığımızın Sorunları”, Çeşme Germiyan’da Güral Porselen tarafından yapımı planlanan RES, Kanal İstanbul’a itiraz dilekçesi, Yelki’deki Olivelo Dinlenme Alanı Fikir Yarışması Projesi, GÜLDER'in 2020 Öncelikleri ve Hedefleri Arama Konferansı gibi bir çeşitlilik gösteriyor. Daha   önceki yıllarda yaptıklarımız içinde daha önceki bir yazınızda sorguladığınız Körfez Geçiş Projesine karşı yürüyüş dahil olmak üzere Güzelbahçe'nin ve İzmir'in pek çok sorunuyla ilgili yayın, katılım vb mücadelemiz vardır. EGEÇEP'in asli ve saygın unsurlarından biri olarak yaptıklarımızı EGEÇEP’in yayınladığı bileşen raporlarından görebilirsiniz.

İlçemizdeki çevre sorunları konusunda yaptıklarımıza gelince; Yalı mahallesinde yaşanan deniz kirliliği konusunda ilgili kurumlara başvurular, denizden daha çok yararlanabilmemiz amacıyla belediyeye yaptığımız soyunma kabini ve tuvalet gibi kolaylıkların arttırılması için başvurular, Çamlıçay deresi kenarında yaşanan alan işgalleri için ilgili kurumlara başvurular, Çelebi Mahallesi’'ndeki  ağaçlık alanda ağaç kesimini önlemek için başvuru, ilçemizde ağaçlandırma yapmak için yaptığımız başvurular ve fiilen katıldığımız ağaçlandırmalar, İzmir’e Toz Kondurmuyoruz Kampanyasındaki etkinliklere katılımımız, Çelebi mahallesindeki zeytinlik alanlarda vatandaşların piknik yaparken yarattığı kirlilikler ve alınmasını istediğimiz moloz yığınlarıyla ilgili belediyeye yaptığımız başvurular, Yaka mahallesi arkasındaki ormanlık alanın Orman Bakanlığı tarafından özel bir şirkete kiralanması sonrasında alandaki düzenlemeler ve ağaç kesimlerinin tespiti, Çamlı’daki Atık Geri Dönüşüm alanı denen moloz döküm sahası konusunda bölgede yaşayan vatandaşlarla ve muhtarıyla yaptığımız çalışmalar, ilçemizde yaşanan trafik ışıkları ve düzenlemeleri konusunda yaşanan problemler hakkında Belediye’ye başvurularımız, ilçemiz sınırları içindeki dere yataklarının korunması amacıyla bu bölgelerin ağaçlandırılması için Belediye’ye yaptığımız başvuruyu sayabiliriz. Bu arada Güzelbahçe Belediye Meclis toplantılarına, Halk Meclis’lerine ve Kaymakamlık tarafından mahallelerde yürütülen Halk Bilgilendirme toplantılarına yetişebildiğimiz kadar katılarak yukarıda saydığımız sorunlar konusunda belediye, kaymakamlık, diğer dernekler ve halkı çözüm önerilerimiz konusunda bilgilendiriyoruz. Güzelbahçe Kaymakamlığı’ndaki “İnsan Hakları” ve “Bağımlılıkla Mücadele” Komisyonlarında temsilcilerimizle görüş ve önerilerimizi yetkili makamlara iletiyoruz.

Sonuç olarak tüm bunlar size yetersiz gelebilir tabii, ancak unutmayın ki, GÜLDER, insanların gönüllü olarak bir araya gelerek kurduğu bir dernek. Hiçbirimiz kadrolu çevreci ve denetçi değiliz. Hepimizin kendine ait bir yaşamı ve öncelikleri, dolayısıyla yapabileceklerimizin sınırları var. Güzelbahçe’nin sorunlarının hepsini dile getirmek ve çözmek GÜLDER’in tek başına yapabileceği bir şey değil.

Ayrıca bizim belediye teşkilatının yapılanmasını ve işlevlerini denetlemek, imarla ilgili tüm uygulamaları izleyip, yanlış işlemleri durdurmak gibi yetkilerimiz de, gücümüz de yok. Halkın aktif sahiplenmesi ve katılımı olmadığı sürece çevre mücadelelerinin kazanılabileceğini düşünmüyoruz. Sorunları sadece derneklere iletip seyirci kalarak ya da merkezi ve yerel yönetimleri suçlayarak çözüm aramanın çevreye karşı sorumluluklarımızı hafife almak olduğu düşüncesindeyiz. Çevreye ilgisi olan gönüllüler, dışarıdan eleştirmek yerine, birçoğu uzun hukuki süreçler ve emek gerektiren çevre mücadelelerinin içinde sürece katılarak fikir, eleştiri ve emekleri ile katkı koyabilirler.

GÜLDER, gördüğü yanlış uygulamalara karşı sessiz kalmayan bir dernektir. Eğer derneğimizin sayfasını izlerseniz, son dönemlerde yaşanan İstinye Park, Zorlu gökdeleni, İnciraltı'nın imara açılması, İzmir'in ulaşım sorunları, halka sunulan suyun pahalı olması, Güzelbahçe'den vapur seferlerinin kalkması, pandemi koşullarında İzmir Fuar'ının açılması, Harmandalı'da açılan çöpten enerji elde etme tesisinin ve Yamanlar'da planlanan tesisin çevreye zararlı etkileri gibi pek çok olayda karşı duruşumuzu görebilirsiniz. Aslında daha çok örnek te bulunabilir ama özetle Gülder, yanlış kim ya da hangi kurum tarafından yapılırsa yapılsın karşı durmaktan çekinmemiştir. Ancak kategorik olarak bir kurumu sürekli suçlamayı doğru bulmuyoruz ve olumlu bulduğumuz her uygulamayı destekliyor ve duyuruyoruz. Güzelbahçe'nin betonlaşmasını bize gösterip, "Bunun sorumlusu Güzelbahçe Belediyesidir, siz de Go Kart konusunda aynı tarafta olduğunuza göre, betonlaşma taraftarısınız" suçlaması getirmeniz ancak düz mantıkla açıklanabilir.

Bana yani sizin deyiminizle süper Tuğrul Şahbaz'a gelirsek, Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde 4 yıllık ihtisas süremi 1992 yılında tamamladığımdan beri 28 yıllık Halk Sağlığı Uzmanıyım.  6 yıllık Tıp eğitimini tamamlayan her tabip gibi öncelikle iyi bir pratisyen hekim olmaktan gurur duyarım. Asıl ilgi alanım İş Sağlığı ve Güvenliği olmakla birlikte çevre mücadelelerinin içinde yıllardır yer alırım. Bergama'daki tüm Türkiye'ye işaret fişeği olan altın madeni mücadelesinden, sulara gömülen Allianoi'ye, Efemçukuru'nda altın madeni daha açılmadan önce köye yapılan ziyaretlere, EGEÇEP içinde Özbek köyündeki belediye şantiyesi için zeytinlik alanda yapılan arazi traşlamasından, Gülbahçe'deki taş ocağı eylemine, son olarak Bayındır'daki kurşun madeni örneğinde olduğu  gibi zaman zaman halk sağlığı uzmanı olarak bilgi aktarmaya, zaman zaman sadece aktivist olarak katıldım. Hayatımı  işçilerin, çevrenin ve doğanın korunmasına adamış biri olarak sizin suçlama ve samimiyet sorgulamalarınıza sadece gülüp geçerim. Sükûtum ikrardan değil, kendime ve Yönetim Kurulu başkanı olmaktan gurur duyduğum GÜLDER'e olan güvenden kaynaklanıyor. Kimseye hakaret etmem, beni bu konuda uyarmanıza gerek yok. Kişilerle değil, olaylarla ilgili yorum yaparım.

Son olarak tüm bu karalamaların gerçek nedeni olan konuyla ilgili görüşlerimizi kısaca açıklayalım.

Go Kart'la ilgili olarak 2018 Ağustos başından beri aynı şeyi söylüyor ve savunuyoruz.

Biz Go Kart Pistinin doğal sit ve tarım alanı ortasına ve yerleşim yerlerine yakın olan yerde, "BURADA" yapılmasını doğru bulmuyoruz. O bölgenin marjinal tarım alanı olduğu koca bir yalandan ibarettir. Alanın tarım alanı olduğunu gösteren bilimsel çalışmayı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

 

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.egecep.org.tr%2Findex.php%2F2020%2F06%2F19%2Fkadim-uretim-havzasi-yelkiyi-go-kart-pistine-kurban-vermeyecegiz%2F%3Ffbclid%3DIwAR25waII0cfiwjNAv97lxps1eZYPwYhSbwYjXw1I2pLkENWTMJPdbzz-O28&h=AT3uVaqPCG2H_tDRzQymJ2s2n-_rpdEXqFXW07EKq_1ixD2yipsGNdHjpUD2jzIuab3bfXO2bXf0M3na_iLYPVY2WXdoGC1iKV5hrlZTBtP-W6qNxexQY7neFkTGsqwjokpO&__tn__=-UK-R&c[0]=AT1QIVG3vu1PCHX9ED6YJTR3bDNzi-amaZ9UzGrFCcyvydsIycdzXYepl9ZiIj7JitVPY-c8dSq5_QYs9kxsl3HCxI9nTCXX4gzElhIlxQq_rcWm69geSRCsmmQM3ZO0QQCmDFFH3dRlqgwlXGDF

 

Yelki'nin kalkınmasına, gençlerin iş bulmasına karşı değiliz. İzmir Karting Kulubü bu sakıncaları taşımayan bir alan bulup orada Go Kart pisti, çocuklara yönelik başka tesisler yapabilir, bu alanı bulup göstermek girişimi yapan kurumun görevi ve sorumluluğudur.

 

 

 

 

 

Biz ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) ve SED (Sağlık Etki Değerlendirmesi) yapılmasını istedik. Çevre İl Müdürlüğü’ne, Tarım İl Müdürlüğü’ne, CİMER’e yaptığımız itirazları ve dilekçelerimizi dikkate almadan bu piste onay veren Çevre ve ŞEHİRCİLİK Bakanlığına karşı dava açtık. Haklı olduğumuzu gösteren bilirkişi raporlarını yayınladık. Linki aşağıdadır.

 

 

https://www.change.org/p/g%C3%BCzelbah%C3%A7e-yelki-de-go-kart-pisti-istemiyoruz/u/27502440

 

 

 

 

 

 

 

Bu güzelim doğal tarım ve sit alanına bu pist yapılmamalıdır! Mahkeme süreci bitmeden tarım arazisi üzerine asfalt dökülmemelidir.

17 Ocak 2019 – Yalı Mahallesi’nde görülen deniz kirliliğinin nedeninin araştırılması için ALO 158 Sahil Koruma ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçeyle başvuru yaptık ve Çevre Koruma Daire Başkanıyla görüştük.

 “Nasıl bir yerel yönetim istiyoruz?” başlığıyla ilçemizdeki diğer derneklere de sunduğumuz bir metin hazırladık.  6 Aralık 2018 tarihinde facebook sayfamızda paylaştığımız linki tıklayarak metne ulaşabilirsiniz.   https://www.facebook.com/gulder.guzelbahceizmir/posts/1986168268098371

Ayrıca aşağıdaki linkten görebileceğiniz “Nasıl bir Güzelbahçe İstiyoruz?” başlığıyla Güzelbahçe’nin çevre sorunlarını ortaya koyan bu metni facebook sayfamızda yayınladık. 12 Mart 2019 tarihinde sayfamızda paylaştığımız "Nasıl bir Güzelbahçe İstiyoruz" metninin tümünü aşağıdaki linkten okursanız, GÜLDER’in sadece Go Kart mücadelesi vermediğini, hangi alanlarda neler istediğini görebilirsiniz.

https://m.facebook.com/groups/1459859674109991?view=permalink&id=2048012451961374?sfnsn=scwspmo&extid=bMIF4h5ulge5wagm

Seçim sürecinde daha önceki yıllarda olduğu gibi tüm belediye başkan adaylarının halka projelerini ve anlayışını aktaracağı toplantılar yapılmasını isteyen bir çağrı yayınladık. Ancak bu konuda adaylar ortak bir zeminde toplantılar yaparak halkı bilgilendirme kararı vermediler. GÜLDER’i arayarak ziyaret etmek isteyen belediye başkan adaylarını derneğimizde üyelerimizle buluşturduk. Bu metni bizi ziyaret eden tüm adaylara sunduk. Seçime katılmayan diğer partilere de metnimizi ilettik.

15 Şubat 2019 – GÜLDER - Türk Anneler Derneği ortak Türk Sanat Müziği korosu çalışmalarına başladık.

8 Mart 2019: Efemçukuru Altın Madeni sahasından örnek alınması için yapılan keşfe katıldık.

10 Mart 2019 – YELÇEVKO tarafından Dünya Kadınlar Günü’nde Yelki Organik Pazarında düzenlenen etkinlikte 6 yıldır çalışmalarını sürdüren GÜLDER Türk Halk Müziği koromuzun mini konseriyle renk kattık.

11 Mart 2019 Ağaçlandırma çalışması için yer tahsisi yapılması talebiyle Güzelbahçe Kaymakamlığı’na başvurduk ve Güzelbahçe Orman İşletme Şefliği ile görüştük.

24 Mart 2019 – Urla Kültür Gezisi’nde Karantina Adasını, Urla Şarapçılık tesislerini ve Dr. Levent Köstem tarafından kurulan Köstem Zeytinyağı müzesini üyelerimizle gezdik.

2 Nisan 2019 – Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında Güzelbahçe Kaymakamlığı ve Güzelbahçe Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklere katıldık.

6 Nisan 2019 – Seferihisar Orhanlı köyündeki Doğa Derneği’ni ziyaret ettik ve dernek yetkililerinden bilgi aldık.

23 Nisan 2019 Törenlerine, 19 Mayıs 2019 19 Mayıs törenlerine ve 29 Ekim 2019 Cumhuriyet Bayramı törenlerine GÜLDER olarak üyelerimizle birlikte katıldık.

29 Nisan 2019 – Güzelbahçe’deki diğer derneklerle birlikte TÜKODER tarafından düzenlenen Tüketici Hakları Bilgilendirme Toplantısına katıldık.

30 Nisan 2019 – Güzelbahçe Kaymakamlığı tarafından eski taş ocağı bölgesinde düzenlenen  ağaçlandırmaya katıldık.

2 Mayıs 2019 – Türk Anneler Derneği’nin Alkan Parkı içinde düzenlediği kermese katılarak renk kattık.

2 Mayıs 2019  tarihinden başlayarak Güzelbahçe Belediye Meclisi’nin her ay başı yapılan toplantılarına katılmaya özen gösterdik. Böylece Meclis’te alınan kararlarla ilgili olarak bilgilenme süreçlerine diğer derneklerle birlikte katıldık.

23 Mayıs 2019 tarihinden başlayarak ilçemizde yapılan Halk Meclisi toplantılarına katılarak GÜLDER’in önerileri katılımcılara ve belediyeye aktarıldı.

28 Nisan 2019 – GÜLDER Türk Halk Müziği 5. Yıl konserini şefimiz Adil Arslan yönetiminde

4 Mayıs 2019 – Gülder ve Türk Anneler Derneği’nin ortaklaşa kurduğu Lalezar Korosu ilk konserini Lale Mumcu Başel yönetiminde Güzelbahçe Kültür Merkezi’nde verdi.

16 Mayıs 2019 – Ekonomi Profesörü Mustafa Altıntaş’ın katılımıyla Belediye Düğün Salonu’nda “Ekonomimiz Nereye Gidiyor” konulu konferansı düzenledik.

21 Mayıs 2019 – İzmir’in ilk yerleşim yeri olan Yeşilova Höyüğü’ne üyelerimizle gezi düzenledik.

24 Şubat 2019 – EGEÇEP Kurultay’ına, 27 Mayıs 2019 Salihli’de yapılan EGEÇEP Bileşenler Toplantısına katıldık. 15 Mayıs 2019 – EGEÇEP Yürütme üyeleri Alime Mitap ve Hüsnü Dilli GÜLDER’i ziyaret ettiler.

Türkiye çapında çevre örgütlerinin bir arada durması için kurulan Ekoloji Birliği’nin çalışma ilkeleri konusunda EGEÇEP içinde yapılan toplantılara atıldık ve 4 Mayıs 2019 – GÜLDER’den Turgut İnel, Ekoloji Birliği’nin toplantısına katıldı.

 

30 Mayıs 2019 – Güzelbahçe Güç Birliği Platformuna üye dernekler olarak Simge Restoran’da düzenlediğimiz yemekte resimlerini açık arttırma için bağışlayan ressamlarımızın resim satışı ve geceden gelirle 3 adet tekerlekli sandalye temin edilerek ilçemizdeki 3 engelli vatandaşımıza verdik.

 

31 Mayıs 2019 – Güzelbahçe Kent Konseyi seçimlerine katıldık. YK üyemiz Nebahat İletmiş Kadın Meclisi Yürütme, diğer üyemiz Deniz Özdemir Engelli Meclisi Yürütme Kuruluna seçildiler. Daha sonraki dönemde Güzelbahçe Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubunu oluşturulmasını savunduk.  14 Ekim 2019 tarihinden başlayarak Güzelbahçe Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu çalışmaya başladı.

11 Haziran 2019 – Güzelbahçe Belediyesi ve Güzelbahçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği yaparak Yalı mahallesi sahilinde ilçemizdeki resmi ve özel okullardan 300 çocukla belediye tarafından temin edilen saksılara birlikte çiçekler dikerek Dünya Çevre gününü kutladık.

30 Temmuz 2019 - EGEÇEP Yürütme Kurulunun Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile yapılan görüşmede GÜLDER olarak ilçemizin sorunları hakkında bir dosya ilettik.

1-2 Ağustos 2019 – Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen “Ekolojik ve Sürdürülebilir Adil Bir Yaşam” konulu sempozyumu izledik.

3 Ağustos 2019 tarihinden başlayarak  “İzmir’e Toz Kondurmuyoruz” kampanyası kapsamında ilçemizde yapılan çevre temizliği  etkinliklerine katıldık.

18 Ağustos 2019 – Kaz Dağları’nda süren madencilik faaliyetinin yol açtığı yıkıma karşı Fazıl Say tarafından Kirazlı köyünde düzenlenen konsere 6 dernek birlikte otobüs tutarak katıldık.

25 Ağustos 2019 – Güzelbahçe’deki 7 dernek bir araya gelerek yanan orman alanları konusunda ortak davranacağımıza ilişkin ortak basın açıklamamızı Gece Pazarı’nda yaptık.

30 Ağustos 2019 – Efemçukuru’nda İBB tarafından düzenlenen Orman İzmir Buluşması’na katıldık ve yanan orman alanlarını yerinde gördük.

1 Eylül 2019 – Güzelbahçe Kent konseyi tarafından düzenlenen Dünya Barış Günü etkinliklerine katıldık.

9 Eylül 2019 – İBB tarafından yanan orman alanlarının yeniden ağaçlandırılması için yapılan Orman İzmir Konserine üyelerimizle birlikte katılarak maddi desteğimizi gösterdik.

19 Eylül 2019 - Karaburun Kent Konseyi, TMMOB ve EGEÇEP'in ortaklaşa düzenlediği Lodos RES Şirketine karşı basın açıklamasında alandaydık.

22 Eylül 2019 - Yelki Yöresel Pazarının 2. yıl kutlamasında ve Yelki Girişimci Kadınlar Üretici ve İşletme Kooperatifi binası açılışında GÜLDER Yönetim Kurulu olarak kortej ve standımızda yerimizi aldık. Standımızı ziyaret eden vatandaşlara GÜLDER’in “Nasıl bir Yerel Yönetim İstiyoruz” ve “Nasıl Bir Güzelbahçe İstiyoruz” metinlerinin kısa özeti ile tanıtımımızı yaptık.

25 Eylül 2019 : İzmir Düşünce Topluluğu tarafından İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde toplanan Ekoloji Forumuna katıldık.

14 Nisan 2019 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul ve 21 Eylül 2019 tarihinde Tüzük Değişikliği Genel Kurulumuzu yaptık.

2 ve 4 Ekim 2019 : GÜLDER Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği koroları çalışmalarına başladı.

6 Ekim 2019 – EGEÇEP tarafından Tepekule’de düzenlenen “Ormancılığımızın Sorunları” paneline katıldık.

7 Ekim 2019 – GÜLDER üyeleri ve dışardan uzmanların konuşmacı olacağı

a) Fırtınadan Depreme Yaşayan Dünyamız, b) Gençlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

c) İlkyardım,                       d) Sağlıklı bir toplum için hijyen                e) Hepimiz Yaşlanıyoruz eğitim faaliyetlerini okullarda yürütmek için Güzelbahçe Kayamakamlığı’na yazı yazdık.

9 Ekim 2019 – EGEÇEP tarafından Kaz Dağlarında sonlanacak olan “Su ve Vicdan Yürüyüşü”’nün Efemçukuru’nda yapılan ilk basın açıklamasına katıldık.

13 Ekim 2019 – Güzelbahçe Kaymakamlığı’nca Yaka Mahallesi Seyir Yerine düzenlenen “Bağımlılıkla Mücadele ve Kalbinizi Ödüllendirin” temalı yürüyüşe katıldık.

20 Ekim 2019 – Yelki’deki İnkaya Mağarasına üyelerimizle birlikte doğa yürüyüşü düzenledik.

23 Ekim 2019 –  EGEÇEP ile birlikte Güzelbahçe Kültür Merkezi’nde Efemçukuru davası avukatı Arif Ali Cangı, Jeoloji Yüksek Mühendisi Savaş Dilek ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof.Dr. Ali Osman Karababa’nın konuşmacı olduğu, 'Efemçukuru Altın Madeni ve Çevresel Etkileri' konulu paneli düzenledik.

25 Ekim 2019 : Halk Meclisi toplantısına katıldık.

29 Ekim 2019 :  Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende çelengimizle alandaydık.

10 Kasım 2019 : Güzelbahçe Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Güzelbahçe Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği 2. Geleceğimiz Atatürk İçin Söylüyor Yarışmasını izledik. Ayrıca Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören alanında GÜLDER’i temsil ettik.

11 Kasım 2019 – Güzelbahçe Kaymakamlığı tarafından organize edilen  11 Milyon Fidan Ağaç Dikimi kampanyasına GÜLDER olarak kendi tuttuğumuz araçla gittik ve ağaç dikimi yaptık.

12 Kasım 2019 – GÜLDER Tiyatro grubu 5 yıl aradan sonra yeniden çalışmalarına başladı. Daha önceden 4 oyun sergileyen Gülder Tiyatrosu “Yalancı Aranıyor”  adlı oyunun çalışmalarına devam ediyor.

13 Kasım 2019 : İzmir’deki Jeotermal sondaj ihalelerine karşı EGECEP tarafından Konak’ta yapılan basın açıklamasına katıldık.

15 Kasım 2019 : “Deniz Manzaralı Mezarlık” başlıklı yazıyla derneğimize yönelik yapılan suçlamaya karşı facebook sayfamızda mezarlık konusunda yaptıklarımızı anlattık.

18 Kasım 2019 : CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Go kart Pisti konusunu TBMM gündemine taşıdı.

20 Kasım 2019 : Dernek başkanımız Tuğrul Şahbaz, Ali bayırlar İlkokulu öğretmenlerine ilkyardım dersi verdi.

21 Kasım 2019 – Arkas Sanat Galerisi’nde devam eden Picasso sergisine resim profesörü İbrahim BOZKUŞ ile birlikte bir gezi düzenledik.

24 Kasım 2019 – İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mezarlık alanı olarak belirlenen Büyükkaya köyüne üyelerimizle birlikte doğa yürüyüşü düzenledik.

9 Aralık 2019 – Güzelbahçe Kültür Merkezi’nde “Go Kart’a Hayır Paneli” Ziraat Mühendisleri Odası’ndan Dr. Tevfik TÜRK, Şehir Plancıları Odası’ndan Uğur Bayrak, İzmir Tabip Odası’ndan Dr. Ahmet Soysal ve davada avukatlığımızı yapan avukat Berna Babaoğlu Ulutaş’ın katılımı ile yapıldı.

Panelde Go Kart pisti yapmak isteyen İzmir Karting Klübü Başkanı Mehmet Yaman da pistle ilgili açıklamalarını yaptı.

Panel sonrasında hazırladığımız örnek itiraz dilekçesi Güzelbahçe’de 300 vatandaş tarafından Güzelbahçe Kaymakamlığı’na verildi. EGEÇEP, hazırladığımız itiraz dilekçesini tüm bileşenleriyle paylaştı ve pek çok ilçeden itiraz dilekçeleri verildi.

11 Aralık 2019 – GÜLDER Bahçecilik Kursu Güzelbahçe Halk Eğitim Merkezi’nde Ziraat Mühendisi Fahri Giray ile 4 yıl aradan sonra yeniden başladı.

10 Aralık 2019 – EGEÇEP ile birlikte İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde Go Kart Pisti konusunda ortak basın açıklaması yaptık.

12 Aralık 2019 – 10 vatandaşla birlikte 5. İdare mahkemesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı askıya çıkarılan ve Go kart pistinin yapımına onay veren kararına karşı yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtık.

13 Aralık 2019 – Fırtınadan Depreme Yaşayan Dünyamız sunumunu YK üyemiz Jeoloji Mühendisi Bülent Harput’tan dinledik.

17 Aralık 2019 - Güzelbahçe Balıkçı Barınağı’nda yapılan tadilatla ilgili Çevre Bakanlığı onayı konusunda basın açıklaması yaptık. Güzelbahçe Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu’na ve ilçemizdeki diğer derneklerin başkanlarına tüm tarafların katıldığı bir GÜZELBAHÇE BALIKÇI BARINAĞI ÇALIŞTAYI yapılmasını öneriyoruz. Bu alanda daha önce İBB Aziz Kocaoğlu tarafından Balık Hali yapılacağı müjdesi verilmişti ve GÜLDER, Balık Haline karşı çıktığını açıklamıştı.

8 Aralık 2019 Alibey deresi, 22 Aralık 2019 Çamlı köyü, 2 Şubat 2020 Yelki’de, 16 Şubat 2020 Çamlı’dan Küçükkaya’ya ve en son olarak 15 Mart 2020 tarihinde Çatalkaya’ya üyelerimizle doğa yürüyüşleri yaptık.

22 Aralık 2019 – Efemçukuru Altın Madenine karşı toprağını satmayan tek kişi Yalnız Efe Ahmet Karaçam Belgeseli’nin İzmir Barosu’ndaki gösterimine katıldık.

30 Aralık 2019 – GÜLDER üyeleriyle İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde Kanal İstanbul’a İtiraz Dilekçelerimizi verdik.

8 Ocak 2020 – Çelebi Mahallesi 566- 568 Sokak arasındaki ağaçlık alanda geçekleşen ağaç kesimleri konusunu Kaymakamlık makamına dilekçe vererek soruşturulmasını talep ettik ve alanı fotoğraflayarak  sosyal medyada duyurduk.

11 Ocak 2020 – Türk Kadınlar Birliği Güzelbahçe Şubesi ile birlikte kurduğumuz Lalezar Türk Sanat Müziği Korosu 2. Konserini Güzelbahçe Kültür Merkezi’nde verdi.

14 Ocak 2020 - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı’ndan öğretim üyesi Prof. Dr. Zeki YÜNCÜ tarafından öğrencileri, velileri ve tüm toplumu bilinçlendirmeyi hedefleyen “Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu” konulu konferans Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenledik.

26 Ocak 2020 : Olağan Genel Kurul toplantımızı yapıp, 2 yıl boyunca derneğimizi yönetecek yeni Yönetim ve Denetim Kurullarımızı seçtik.

1 Şubat 2020 – İBB tarafından Yelki’de düzenlenen Meşe Palamudu Dikme Etkinliğine katıldık.

Şubat 2020 - İBB tarafından Yelki’deki Olivelo Dinlenme Alanı Fikir Yarışması Projesi’ne katılan bir tasarımcıya alan için düşündüğümüz fikirleri aktararak danışmanlık sağladık.

8 Şubat 2020 : Derneğimizin önceki dönem başkanlarından Kenan Özbaş’a düzenlediğimiz yemekte Onursal Başkanlık plaketimizi verdik.

15 Şubat 2020 – Hacettepe Halk Sağlığı A.D. Başkanı Prof. Dr. Levent AKIN’ın konuşmacı olduğu “Aşıda Tereddüt Yok” konferansını düzenledik.

29 Ocak 2020, 12 Şubat 2020 ve 26 Şubat 2020 ve 11 Mart 2020 tarihlerinde Güzelbahçe Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu tarafından düzenlenen Aktif Yaş Alma Günleri’nde Türk Halk Müziği koromuz, Gülder Başkanı Dr. Tuğrul Şahbaz tarafından verilen ilkyardım eğitimi, üyelerimizden İbrahim Bozkuş’un “Yaşamın İçinden Denemeler “Kitap tanıtımı gibi konularda katılımımız sağlandı.

11 Şubat 2020 Urla ve Çeşme’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine dayanılarak planlanan Çeşme Turizm Projesi kapsamındaki acele kamulaştırmalar konusunda Urla ve Çeşme Kent Konseyi Çevre Çalışma Gruplarıyla ortak toplantıya katıldık.  

14 Şubat 2020 – İzmir Düşünce Topluluğu tarafından planlanan Urla Belediyesi’ndeki ilk bilgilendirme toplantısına katıldık.

19 Şubat 2020 tarihinde İzmir Kent Konseyleri Birliği’nin Çeşme’deki Çeşme Turizm Projesi kapsamındaki acele kamulaştırmalar konusunda toplantısına katıldık.

20 Şubat 2020 : TEMAD Türk Halk Müziği korosunun konserini üyelerimizle birlikte izledik.

25 Şubat 2020 : Üyelerimizden Nuran Özses’in cenazesine katıldık.

25 Şubat 2020 tarihinde İzmir Adliyesi önünde Çeşme Urla Acele Kamulaştırmaları ile ilgili olarak açılan dava öncesinde meslek odalarıyla birlikte basın açıklamasına katıldık.

1 Mart 2020 - GÜLDER'in 2020 Öncelikleri ve Hedefleri Arama Konferansında öncelikle Güzelbahçe'nin en önemli gördüğümüz sorunlarını sıraladık.

1.Sahil düzenlemesi                       2. Mezarlık                         3. 24 metrelik yol

4. Go Kart pisti                                  5. Liman                              6. Kaldırım işgalleri

7. Ağaçlandırma çalışmaları         8. Atıklar ve geri dönüşüm

9. İşgal edilen kamusal alanların takibi                                   10. İnşaat ve bahçe atıkları

11. Sokak hayvanları ve evde beslenen hayvanlarla ilgili sorunlar

12. Otopark ve trafik sorunu

13. Sosyal medyanın etkin ve yaygın kullanımının sağlanması

14. Kamusal alanlarda hamam, kahvelerde okuma alanları yapılması

Bunlarla ilgili üyelerimizden alt çalışma grupları oluşturduk. Ancak pandemi nedeniyle bu çalışmalar için bir araya gelemedik. Oluşturduğumuz GÜLDER Proje ve Etkinlik Platformu üzerinde görüş alış verişi ve hazırlık yapmayı sürdürüyoruz.

 

2019 yılında kurduğumuz GÜLDER Çevre Platformu 960 üyesi olan bir platforma dönüştü.

Corona virüs pandemisinin başlamasından önce başladığımız Corona ile ilgili yayınlarımız 13 Mart 2020 tarihli Halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. Caner FİDANER’in yazısı sonrasında, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Güzelbahçe Kaymakamlığı tarafından yapılan pandemi konusundaki yardımlaşma kampanyalarını duyurduk. Üyelerimiz arasında toplanan yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. İBB’nin kampanyaları duyurularak desteğimiz gösterildi.

5 Nisan 2020 tarihli Katı Atıklarda Corona Virüs Bulaşma Riski konulu Halk Sağlığı uzmanı Dr. Ahmet Soysal’ın yazısı,

6 Nisan 2020 tarihli “Yeni Dünya Düzeni Yeryüzünü Ölüme Mahkum Etti” konulu Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa’nın yazısı

9 Mayıs 2020 tarihli “Normale Dönüşe Hayır” konulu 200 den fazla sanatçı ve bilim adamının hazırladığı yazılarla halkın bilgilendirilmesine önem verildi.

23 Nisan 2020 : Pandemi nedeniyle evlerimizde bayram kutlamalarını yaptık.

3 Mayıs 2020 : Mithatpaşa Caddesi üzerinde Güzelbahçe İş Bankası önünde kesilen palmiye ağacıyla ilgili paylaşımımızı yaptık ve Kırmızı Palmiye Böceği konusunda bilgilendirme videoları paylaştık.

18 Mayıs 2020 : Çelebi Mahallesi, Ali İhsan Gedik Cad. 101 nolu evin yan tarafındaki zeytinlik alanda piknik yapanlar bira şişeleri ve çöplerini orada bırakarak etrafı kirletenlerle ilgili facebook paylaşımımızı yaptık.

19 Mayıs 2020 : Pandemi nedeniyle bayram kutlamalarımızı evlerimizde yaptık.

4 Haziran 2020 : EGEÇEP’in Dünya Su Günü için Konak’ta yaptığı basın açıklamasına katıldık.

18 Haziran 2020 :  5. İdare Mahkemesine başvurarak 2019 / 1569 dosya numarasıyla 10 vatandaşla birlikte açtığımız davanın bilirkişi keşfi için alanda pankartlarımızla hazır bulunduk ve mahkeme heyetine savlarımızı aktardık.

29 Haziran 2020 :  Güzelbahçe Belediyesi tarafından İzmir 4. İdare Mahkemesi’nde 2020 / 475 sayılı dosya ile açtığı dava için yapılan bilirkişi keşfinde pankartlarımızla alanda bulunduk.

1 Temmuz 2020 : Üyelerimizden Nazır Şentürk’ün cenazesine katıldık.

6 Temmuz 2020 : Çamlı’da Atık Geri Kazanım tesisi adı altında giderek büyüyen ve moloz sahasına dönüşen tesisin durdurulması için bölgede oturan vatandaşlarımızla daha önceden görüşerek elde ettiğimiz bilgileri facebook sayfamızda paylaşarak mücadelede yeni bir adım attık.

14 Temmuz 2020 : İzmir Şehir Plancıları Odası, Go Kart Pistine karşı şehircilik ilkeleri, planlama ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle dava açılması için Yönetim Kurulu kararı aldı.

24 Temmuz 2020 : Go kart Pisti konusunu TBMM gündemine taşıyan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ile Yelki’ye giderek bilgi verdik ve görüşlerimizi anlattık.

28 Temmuz 2020 : İzmir CHP Milletvekili Atilla Sertel ile görüşerek İzmir milletvekillerinin konuyla ilgili inisiyatif almalarını talep ettik.

5 Ağustos 2020 : Halk Eğitim Merkezi’nde başlattığımız ve pandemi nedeniyle tamamlanamayan Gülder Bahçecilik Kursunu başarıyla sona erdirdik.

6 Ağustos 2020 : Go Kart Pistine fiilen asfalt dökmek için gelen asfalt kamyonları durduruldu. Alanda çadırlarda nöbet tutulmaya başlandı.

7 Ağustos 2020 : Sivil itaatsizlik eylemlerinde kullanmak için hazırladığımız pankartlarla alanda gösteriler yapmaya başladık. Bu eylemlerimizi videoya çekerek yerel ve ulusal basına ulaştırarak konuyu İzmir’in ve Türkiye’nin gündemine taşıdık.

11 Ağustos 2020 : 200 civarında jandarma desteğiyle alana gelen pist yapımcısı  belediyece mühürlü arazinin mührünü kırarak asfaltlama işlemine başladı.

12 Ağustos 2020 : İzmir ve ülke düzeyinde oluşan çevreci grupların, İzmir Barosu, TMMOB ve İzmir Tabip Odası gibi meslek odalarının alandaki direnişe gelerek destek vermesi, CHP Çevre ve Doğa haklarından sorumlu Genel başkan yardımcısı Ali Öztunç’un, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ve İzmir’deki pek çok ilçe belediye başkanının alana gelerek destek vermesi ve son olarak Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’nin  şahsi girişim ve desteği ile yolun geçtiği araziyi kiralaması sonucu asfalt araçlarının alana girişinin önlenerek doğal yaşama geri dönüşümsüz zarar verebilecek bu girişim şimdilik durdurulabildi.

12 Ağustos 2020 : Güzelbahçe’de yeni göreve başlayan Kaymakamımız Bülent Bayraktar ile dernek yönetimi, avukatımız ve İzmir milletvekili Atilla Sertel ile görüşerek hoşgeldiniz dedik ve Go kart sürecindeki durumu ve savlarımızı anlattık.

13 Ağustos 2020 : Asfalt kamyonları alandan ayrıldı ve Yelki’deki nöbet sonlandırıldı.

15 Ağustos 2020 : Siteler Mahallesi’nde açılan Mavi Bayraklı Plaj törenine katıldık.

23 Ağustos 2020 :  Karşıyaka’da halkın kullanımına açık olması gereken ve Dinlenme Alanı olarak tanımlanmış bölgenin satılmaması ve belediyeye devredilmesini isteyen ve alanın ihaleyle 112 milyon TL'ye satılmasını rant amaçlı satış olarak değerlendiren Cemil Tugay ve Karşıyaka Belediye Meclisi üyelerini halkı bu konuda bilgilendirmek amacıyla oluşturdukları çadırda GÜLDER olarak ziyaret ettik.

25 Ağustos 2020 : Yönetim ve Denetim Kurulu üyelerimizle birlikte yeni Güzelbahçe Kaymakamı Bülent Bayraktar’ı ziyaret ederek Güzelbahçe’nin çevre sorunları konusunda dosya sunduk ve 1 saatlik uzun bir görüşme yaptık.

27 Ağustos 2020 : Çeşme Germiyan Köyünde Güral Porselen tarafından kanunsuz biçimde yapımına başlanan RES (Rüzgar Enerji Santrali) lere karşı yapılan bilgilendirme toplantısına katıldık.

 

30 Ağustos 2020 – Zafer Bayramı törenlerine çelengimizle ve üyelerimizle katıldık.