Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

BOSTANLI PLANINA

İTİRAZIMDIR!!!!

 


Karşıyaka Belediyesi’ne

Bostanlı/Karşıyaka 1359 Sayılı Adanın Üzerinde Bulunan Yapılarda Yıkılma Tehlikesi Bulunması Nedeni İle “Özel Planlama Alanı” Kabul Edilerek Mevcut 1/1000 Ölçekli İmar Planının Tadil Edilmesi Üzerine Öngörülen Plan Tadilatının Uygulanabilir Olmadığı Gerekçesi İle İtirazımdır.

1359 Sayılı Ada İmar Planı tadilatının uygulanması,  Ülkemizin hemen tüm kentlerinde pek çok uygulaması gerçekleştirilmiş olan kentsel dönüşüm projeleri ile aynı niteliktedir.  Ülkemizin hemen bütün kentlerinde uygulaması olan bu sistemde başarıyı getirecek olan,  geçerli ve uygulanabilir bir finansman yapısının olmasıdır.  

İmar Planı Raporu'nda bu konu göz önüne alınmış gibi şu ifadelere yer verilmiştir;
  
“Plan değişikliği önerisinde tüm bağımsız bölüm sahiplerinin yeni yapılarda hak sahibi olmaları prensibi gözetilerek hazırlanmıştır.”, “Plan değişikliği hazırlanırken kendi kaynağını kendi yaratan bir proje gerçekleştirilmesi, arsa sahiplerinin yaratılacak değeri paylaşmaları gözetilmiştir.”

Raporda bu ifadelere yer verilmiş olmakla birlikte 1359 adada mülk sahibi olanların büyük çoğunluğunun parasal olarak altından kalkamayacakları bir plan tadilatı söz konusudur.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Belediyeye göndermiş olduğu bu proje ile ilgili bir yazıda öncelikle bir “Ön Fizibilite” hazırlanarak finansman yapısının irdelenmesi, uygulanabilir, mal sahiplerince de geçerli olabilecek bir yapının ortaya konulmasını önermiştir. Ancak bu konuda bir çalışma yapılmamış, sağlıklı bir şekilde gerçekleşecek bir uygulama biçimi ortaya konulamamıştır.

İzmir Karşıyaka ilçesi 1359 Adaya ilişkin yapılan imar planı içerisinde,

123 daire, 33 dükkan bulunmakta, her bir dairede 5 kişi oturduğunu düşünürsek 615 kişi, dükkanlarda ortalama 5 kişi çalıştığını düşünürsek 165 kişi planlama yaptığınız alan 780 kişiyi ilgilendirmekte.

Planlama yapılan alanda, memur emeklilerden oluşan bir gurup oturmakta, yıllarca plansız kalan alanda burada yaşayanlar büyük mağduriyet yaşamışlar, dairelerine yönelik tasarrufta bulunamamışlardır.

Yapılan plan incelediğinde, zeminin “Sıvılaşma Tehlikesi” olduğundan söz edilmekteyken verilen bir kat artı yıkım masraflarıyla bu binalar nasıl yenilenebilecektir?

On yıldır planlanmayan ve burada yaşayan kişiler yıllardır mağdur edildikten sonra karşımıza çıkan bu plan kat maliklerini mutlu etmediği gibi aksine daha da mağdur etmektedir.

İzmir’in en güzel bölgesine yönelik bu plan KENT ESTETİĞİNE de uymamaktadır.

Bu alanda yapılması gereken plan önerilerimin dikkate alınmasını talep ediyorum.

1- Planlanan bölgede otopark sorunu kendi parseli içerisinde çözülmemiş.
 
2- Yeşil alan ve çekme mesafeleri net olarak yazılmamış.
 
3- Planlanan alanda, otopark sorunu çözülmüş olmalı.
 
4- On adet birbirinden farklı mimarisi olan, farklı renklerde oluşmuş binalar yerine 2, 3 ya da 4 bloktan oluşan kent estetiğine uygun binalar neden düşünülmedi?
 
5- Binaların elektriğini güneş panelleriyle çözülmüş akıllı binalar neden düşünülmemiş?
 
6- Karşıyaka, Çiğli, Menemen, Foça ilçelerinde yaşayan vatandaşlar için İzmir Büyükşehir Belediyesinin ek hizmet binası hizmeti planlanan parsel içinde çözülebilirdi.
 
7- Sinema salonları, çocuk kreşlerinin hatta spor salonlarının olduğu bir planlama yapmak bu kadar zor mu?
 
8- Planlanan alanda, kat maliklerinin ekonomik durumları yeni bir bina yapması mümkün olmamakla birlikte, planlanan alanda maliki bulunduğum taşınmazın güçlendirme yapılarak yıkılması engelleneceğinden, planlanan adada bazı apartmanların güçlendirme yolunu seçmesi bu adanın atıl durumda birbirinden farklı, kimi yıkılmış kimi güçlendirme ile ayakta kalmış olması KENT ESTETİĞİNE uygun olmayacaktır.
 
9- Hiçbir müteahhit tek kat için kat malikleriyle sözleşme yapmayacağından, hakkaniyet ilkesine bağlı kalarak, kat maliklerini mağdur etmeden, müteahhitti kaçırmadan, belediye hizmet binası olan bir tesis yapmanızı önermekteyim.


1359 Ada 28 Parselde bulunan 3 numaralı daire sahibi

Nivent Kurtuluş