Gaze-Temiz-Gaze-Temiz
http://www.gaze-temiz.com

Bu yapılaşmadan ..,

Çeşme belediyesinin haberi var mı?

 

Bir okurumuzdan şikayet var,

"Nivent hanım Çeşme Alaçatı'da bir yapılaşma var. Resimlerini incelerseniz bir tuhaflık olduğunu göreceksiniz, Parsel sorgudan bakarsanız bu alan hazineye ait. Bu konuya yer vermeniz dileğiyle. Bayramınız kutlu olsun."
 
 

 
 
 
Tapuda Ham Toprak Ne Demek?
 

"Bir taşınmazın niteliği ham toprak ise maliki, Maliye Hazinesi olmaktadır. Peki, ham toprak nedir ? Ne arsa ne de tarla sıfatını taşımayan Ham toprak, tarım alanına dönüştürülmesi veya ekonomik yarar sağlanması mümkün olan yerlere verilen isimdir. Kadastro Kanunu’nun 18. maddesi gereğince bu alanlar ‘ham toprak’ ya da ‘hali arazi’ olarak adlandırılır. Bu özelliklere sahip olan yerler hazine adına belirlenmekte ve tutanakta yazmaktadır."

Tapuda Ham Toprak Ne Demek?
 
Tarım alanına dönüştürülmesi veya ekonomik yarar sağlanması mümkün olan yerler Kadastro Kanunu’nun 18. maddesi gereğince ‘ham toprak’ ya da ‘hali arazi’ olarak adlandırılır. 

Ham Toprak Kiralama Nasıl Olur?

"Topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçiler için tarımsal faaliyette bulunmalarını sağlamak amacıyla, nüfusa kayıtlı oldukları veya ikamet ettikleri köy ve mahallelerde bulunan hazineye ait tarım arazileri 10 yıl süreyle kiraya verilmektedir. Hazine arazisi kiralamak için ilgili kurumlara dilekçe ile başvurulması gerekmektedir." 
 

Ham toprak arazilerinin kiralanması için 3 farklı usul bulunmaktadır. Kapalı teklif usulü, açık teklif usulü, ve pazarlık usulü’dür. Hangi arazilerin hangi usuller ile kiralanabileceği T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Milli Emlak Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinde yer almaktadır."

Sözün özü ham toprak vasfında olan yer,

Tarım dışı kullanımı olamaz!
 


 

"Arazinin tarım arazisi sıfatında yer alan amaçlardan biri için kullanılmasıdır. Diğer bir deyimle, arazinin üzerinde; bitki, meyveli ağaç ekimi, dikimi, bakımı, yetiştirilmesi yapılmalıdır. Hayvancılık ve hayvan otlatma gibi faaliyetler tarım arazisi tanımı dışında kaldığı için bu araziler üzerinde hayvancılık yapamaz veya herhangi bir yapı inşa edemezsiniz. Aksi taktirde hali arazi sahibi olmanız mümkün değildir."

Biz anlayamadık,

Çeşme Kaymakamlığına soracağız,

Çeşme Belediyesinin bu yapılaşmadan haberi var mı?