x
     

Böylesi büyük bir projede hata olabilir mi?

15 Ağustos 2014 Cuma , 23:31
Okunma: 2858
0 Yorum

Aziz Kocaoğlu, "Cevap vermek, muhatap olmak doğru değil.” dedi. Konuyu kapattı.

 

Üçyol Fahrettin Altay Metro açıldı, açılacak derken en nihayetinde açıldı.

 
Açılmasından bir hafta önce ortaya atılan, ODTÜ Raporuna bile İzmir Büyükşehir Belediyesinden tatmin edici yanıt gelmedi.
 
Aziz Kocaoğlu,  “Malum çevrelerden, basın organlarından bir bombardımanla, aslı astarı olmayan, akıldan ve bilimden mahrum sadece ve sadece ‘çamur at izi kalsın’ diyerek yapılan bir karalama ile karşı karşıyayız. Cevap vermek, muhatap olmak doğru değil.” Diye geçiştirildi.
 
Kimse soramadı, Büyükşehir Belediyesinin ODTÜ Raporuna karşı, bilimsel tezinin ne olduğunu.
 
HERKES SUSTU!
 
Türkiye’nin gündemi değişti.
 
Gaze-temiz.com susmadı, İzmir Büyükşehir Belediyesine sordu, nedir bu işin gerçeği diye.
 
Gelen yanıtı sizlerle paylaşmadan evvel, kendince yorumlamaya çalıştık. İlk ihale Bayındır İnşaata, sözleşme bedeli 90.898.248.84 TL ihale edildi, olmadı.
 
Sonra Bozoğlu inşaata 136.493.246.10 TL ihale edildi, yine olmadı.
 
Yüklenici Öztaş Kilometresini 50.000.000 TL’ye bitirdi.
 
Neyse hesabı kitabı bir kenara koyalım, bizce asıl konuya gecelim.
 
 
1-Üçkuyular metrosunun km maliyeti  yüksek sayılabilecek olmakla birlikte bu konu edilmeyebilir.
 
2. İzmir Büyükşehir Belediyesi metronun  projelerine uygun ve emniyetli olduğunu belirtiyor.
 
3. İzmir Büyükşehir Belediyesi yazısına göre, Öztaş kendi yapmakta olduğu inşaat ile ilgili bir tespit yapıyor (ODTU ye yaptırılmış olan inceleme ve sonunda yapılmakta olanı inşaat işlerini  çok vahim, büyük risk içerir gösteren rapor kastediliyor). Bu tespit ortadaki çok vahim durumun giderilmesini sağlayacak önerileri de içeriyor. Tespit ve alınması gereken önlemleri içeren öneri raporu müşavir firma STFA ve Samaly İş ortaklığının incelemesine sunuluyor. Bu tespit ve öneriler bir ölçüde haklı bulunuyor olsa gerek ki uygulanacak projeler  düzeltiliyor,  alınacak önlemler ile ilgili yeni projeler yapılıyor, Müşavir tarafından uygun görülerek uygulanıyor. Böylece riskli ve tehlikeli durum ortadan kalkıyor.
 
Burada akla gereken iki soru var.
 
a- Uygulanmakta olan ve çok tehlikeli durum yaratmış olan projeler de  aynı müşavir firma tarafından onaylanmamış mıydı?
b- Hatalı projelendirme ile ortaya çıkmış olan tehlikeli durumun onlar farkına varamadılar da Öztaş firması kendisi fark ederek ODTU den de aldığı destek ile gerekli önlemleri önerdi, projelendirdi ve Müşavire onaylatarak uyguladı. Böylece yapı ile ilgili riskler ortadan kalkmış oldu.
 
Daha önce yapılmış olan hatalı projeleri de onaylamış olan Müşavirin gereken önlemlere dönük projelere verdiği onaya nasıl güvenilecek?
 
İnşaat işlerinde duyduğumuz,  bu tür olaylar hep gerekli ek  işler olarak ortaya çıkartılır,  yüksek bedeller ile yapılan ek işler olarak sonuçlanır, bunlardan ciddi paralar kazanılır. Bu da böyle bir tezgâh mı, yoksa gerçekten ciddi bir sorun var mıydı? Bu  da konunun bir başka boyutu. 
 
 


Kaynak: