x
     

Eğer bu iddialar doğru ise..,

12 Ağustos 2016 Cuma , 00:22
Okunma: 2794
5 Yorum

Gerçekten çok yazık diyoruz!!!

 

6306 sayılı Kanunu sizlerle paylaşmadan evvel, teşekkürlerimi sunmadan edemeyeceğim.

Nedeni ise, her gün bir Kanun maddesinin tüm ayrıntılarını öğreniyorum.
 
Gelelim Konumuza.
 
6306 sayılı yasa ne için çıktı
 
“Bu kanunun amacı, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.” 
 
6306 sayılı KANUN’UN UYGULANMASINA İLİŞKİN EN ÖNEMLİ KAVRAMLAR 6306 sayılı Kanun’un uygulanmasıyla ilgili olarak “riskli alan”, “rezerv yapı alanı” ve “riskli yapı” kavramları odak noktaları olarak belirlenmiştir.
 
Bizim konumuz riskli yapı. Konuyu dağıtmak istemiyorum.
 
“Riskli yapı” ya gelince, 6306 sayılı Kanun, bu kavramı şöyle tanımlamaktadır: “riskli alan içinde veya dışında olup, ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmi ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapılardır” 
 
Üstü örtülü insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan yapılar olarak adlandırılmakta.
 
İnşaat halinde olup, ikamet edilmeyen yapılar ile metruk olması veya bir kısmının yıkılması nedenleriyle yapı bütünlüğü bozulmuş olan yapılar riskli yapı tespitine konu edilemez. 

Diyor yasa!
 
Bu alanda iddialara göre metruk ve yaşam olmayan bir bina varmış!
 
Asıl merak ettiğimiz konu “riskli bina” tespitinde bulunan hangi lisanslı kuruluş yaptı?
 
Uygulama Yönetmeliğine göre, “riskli yapı tespitine ilişkin raporların bir örneği, tespit tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde, tespiti yapan İdarece ya da lisanslandırılmış kurum, kuruluş veya şirket tarafından tespite konu olan yapının bulunduğu ildeki Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğüne gönderilecektir”. 
 
İlgili müdür uygunluk yazısını vermiş midir?
 
Raporun Yetersiz Olduğunun ya da Tespitte Eksiklik Bulunduğunun Anlaşılması Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, raporda bir eksiklik görürse, gerekli düzeltmelerin yapılması için raporu, incelemeyi yapan kurum veya kuruluşa iade etmekle yükümlüdür. 
 
Riskli Bina tespiti yapıldığına göre, ilgili müdür olur vermiş.
 
Bundan sonraki aşama ise; Yapının Riskli Olduğunun Tapu Kütüğünün Beyanlar Sütununda Gösterilmesi “tapu kütüğünün beyanlar hanesine yapının riskli” olduğuna ilişkin bir bildirmeden sonra yapı yıkılır.
 
“riskli yapının tapuya şerhi ve yıkım kararının kesinleşmesinden sonra yapılacak işlemler” harçsız olarak yapılmaktadır. 
 
Ancak “risk incelemesi yapan kurum veya kuruluşlar”ın; gerekse “teknik heyetler”in, risk tespiti uygulamasının “kanuna uygun olarak yapılıp yapılmadığı”nı inceleme yükümlülüğü mevcuttur. 
 
Şimdi gelelim iddialara; 
 
Mevcut yerde kulübeden bozma bir ev olduğu doğru ise, buraya 37 kat 2 bodrum 347 daire nasıl olacak?
 
6306 sayılı Kanundan yararlanıp Bornova Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatı için belediyenin kasasına para girmediği doğru mudur?
 
Riskli yapı tespiti yapan lisanslı kurum kimdir?
 
Bahse konu yerde bulunan kulübeden bozma evin, İZSU ve TEDAŞ Aboneliği var mıdır?
 
Kaçak konumda olan  tek katlı ev 6306 sayılı Kanundan yararlanır mı?
 
Bu soruları çoğaltmak elbet mümkün. Ne yazık ki bende konuyu yeni öğrenmekteyim. 
 
Konuyu Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'ne bildirdim. Maliyeye bildirdim. Elbet iddiaları araştıracaklardır diyorum.  
 
Eğer iddialar doğru ise, çok yazık diyorum!
 
Bu konu daha bitmedi, bu binayı kim yapıyor hepsini yazacağız.
 


Kaynak:



  • Yorum yazmak için üye girişi yapınız. veya
  • Misafir - 13.08.2016 19:01:37

  • Cesamin ÖZKAN
  • Tüm yaşananlar gösteriyor ki kentsel dönüşüm çalışmaları bu günkü yönetimler tarafından yapılırsa çok vahim sonuçları olacaktır. Öyle zannediyorum ki bu dönüşümü rantsal dönüşüme çevirme amaç ve gayreti olanlar, son dönemlerinde bunu gerçekleştiremeden gideceklerdir. Eğer onlar tarafından gerçekleştirilirse, sonrasında onları da kurtaracak kimseleri olmayacaktır. Yani suçu önlemenin en geçerli yolu suçlu olabilecekleri önlemektir.
  • Misafir - 13.08.2016 18:56:46

  • Cesamin ÖZKAN
  • Eveeeeeet. Demek ki vatandaşın güvendiği, dürüst çalışan bir yapı var ise işte ne kadar çirkin şaibeli ve yasa dışı işler varsa bir bir oraya ulaştırılıyor. Temiz İzmir Derneğine ne güzel bilgiler akıyor ve orada ne güzel rafine edilip kimlerin neler yaptıkları ortalıklara dökülüyor. Beslenerek büyüyecek ve çok ama çok etkili sonuçları olacak işlere imzasını atarak kendisini kanıtlarken çok daha büyük başarılara imzalar atacakları da çok belli.
  • Misafir - 12.08.2016 13:11:43

  • GTK
  • Devleti soyup soğana çevirenler, teröristlere kaynak yaratıp rant sağlayanlar içeri girip tutulanırken, tüm bu işlemlerin altında imzası bulunanlar ahlak nutukları atıp,birlik ve demokrasi diye meydanlarda boy boy poz vererek ve milletvekili ağabeyler sayesinde köprüye bir çıkış daha eklettirirler merak etme kardeşim.
  • Misafir - 12.08.2016 12:40:07

  • Köprüden önce son çıkış
  • 1- Sn. Rasim Ozan Kütahyalı Kavuklar firmasına ilişkin izmirde uygulanmayan trilyonluk ÇED cezasını Sabah'ta kaleme aldı, cezanın yanlış olduğuna ilişkin hukuk görüşü belgesini Bakanlık Hukuk Müşaviri Bayram Keskin'in imzaladığını yayınladı. Büyük ihtimal ceza ödenmedi.. Kavukların patronu şu an gözaltında, hukuk müşaviri görevden alındı. Ya diğerleri? 2- Orkide yağlarına ilişkin Bornovada içinde yıkılmayan kaçak yapıların olduğu ve Büyükşehirin onaylamadığı imar planı değişikliğini 2014 bahar aylarında İl Müdürlüğü ve Bakanlık onayladı, konu burada da işlendi, plan onaylandı yürürlüğe girdi, trilyonlarca rant sağlandı. Orkide yağlarının patronu Ahmet Küçükbay göz altına alındı. Ya diğerleri? 3- Yaklaşık 2 yıldır İl Müdürlüğü Petkim/Socar firmasının Aliağa tesislerinin yapı ruhsatlarını onaylıyor. Müdürlüğün arkasındaki yapıda firma yetkililerine özel ofis tahsis edilmiş, her tür imtiyaz ve kolaylık sağlanmış. Aralarında üst düzey yöneticilerin de olduğu Petkim/Socar gruptan 31 kişi göz altına alınmış. Ya diğerleri ? 4- Bu kentsel dönüşüm işinin içinde kimler var çok merak ediyorum ve çok acele incelenmesini eğrisinin doğrusunun diğer konularla birlikte ortaya çıkarılmasını bekliyorum.. İzmir için köprüden önceki son çıkışa geldik.
  • Misafir - 12.08.2016 08:32:14

  • 6306
  • Bir yapının 6306 sayılı kanun kapsamında dönüşüm faaliyetinden yararlanabilmesi için kaçak veya ruhsatlı ayrımı bulunmamaktadır.Yani kaçak yapılmış tek katlı bir ev ve bunun bulunduğu arsa 6306 ya tabii olabilir. Ancak bu binanın içinde son bir yıldır elektrik ve su aboneliği bulunmalı ve içinde yaşayan insanlar olmalıdır.Haa bu arsa üzerinde bir bina yok yada kısa süre önce yapılmış ve bunun üzerinden işlem yapılmış yani bir gözboyama yapılmış ise o zaman durum vahim. Çünki yukarıdaki bilgilere göre 10-15 milyon extra bir kazanç veya avantaj sağlanıyor. Bu durumda da müteahhid, testi hazırlayan firma, onaylayan idare, ruhsat veren belediye hatta şerh koyan tapu müdürlüğü hepsi bu çarkın bir dişlisi konumuna gelir.Sanırım şu an bu haber itibariyle de çarkada çomak sokulmuş.Ve çomak girmiş.
  •