x
     
31.01.2016 18:13:42
Okunma: 4935
1 Yorum

İCİNİZDEN BİRİ / icinizdenbiri35@gmail.com
Ülkemizde Toplumsal Duyarlılık Anlayışları (1)

 
Önceki yazıdakileri tekrarlamadan Toplumsal Duyarlılığın Ülkemizde ele alınışını tanıtmaya başlamak, bugünkü yazımızın konusu. Ülkemizde,  gelişmekte olan ülkelerde ve az gelişmiş ülkelerde fazla sayıda önemli toplumsal sorunlar bulunmaktadır. Bunun temel nedeni Ülke vatandaşlarının genel eğitimlerindeki ve toplumsal yaşama dönük anlayışlarındaki yetersizlik olduğu kadar devletlerin olanaklarının sınırlı olmasıdır.  
 
Vahim bir şekilde  sosyal devlet anlayışları ve sosyal devlet uygulamaları çok yetersizdir.Bu yetersizlikler, ileri düzeylere varan  olumsuz yaşam koşulları bu ülkeleri benzer toplumsal duyarlılık anlayışlarına yöneltmekte ve benzer Projeler ortaya çıkmaktadır. 
 
Yazıyı kısa tutabilme adına bu konuda şimdilik değerlendirmelere, açıklamalara girilmeden,  Ülkemizde Toplumsal Duyarlılık konusunu önemseyerek ele alan kuruluşlardan dört üniversitenin bu yöndeki anlayışları ve çalışmaları kendi internet sitelerinden kısa alıntılar olarak aktarılacaktır.  
 
Bunlar üzerinde değerlendirmeler, anlayış ve proje farklılıklarımız ileriki yazıların konularını oluşturacaktır.  Gelecek yazılarda diğer benzer amaçlı çalışan kuruluşlara, projelerine ve Ülkemizde bu konuda geliştirilen ve uygulanmakta olan Projelere değinilecek, gerçekleştirmek istediğimiz anlayış ve uygulamalar ile bu anlayış ve projeler arasındaki fark ortaya konulmaya çalışılacaktır.  Sonra da sıra özellikle İzmir ölçeğinde geliştirilecek ve uygulanacak projelere gelecektir.

Üniversite toplumsal duyarlılık merkezleri ve toplumsal proje ve duyarlılıkla ilgili tanımları:
 
(a)  Gaziantep Üniversitesi,  Toplumsal Duyarlılık Projeleri Merkezi:
 
Üniversite bünyesindeki Toplumsal Duyarlılık Merkezi genişce bir sponsor desteği ve öğrencilerin fiili çalışmaları ile çeşitli toplumsal destek projeleri gerçekleştiriliyor.
 
Merkezin anlayışı, proje yaklaşımı, proje konuları detaylı olarak 
 
http://www.gauntdp.com
 
Adresinde yer almaktadır. Anlayışlarını kısaca aşağıdaki gibi tanımlamaktadırlar:
 
Toplumsal Duyarlılık Projeleri Nedir?
 
Toplumsal duyarlılık projeleri, bir katılımcı demokrasi programı olmakla birlikte, bireylerin topluma karşı sorumluluklarını fark etmelerini, anlamalarını ve sorumluluklarını yerine getirmelerini sağlamak için tasarlanan projelerdir. Toplumsal duyarlılık projeleri ile bireyler, katılımcı demokrasi programının bir parçası olurken, katılımcı demokrasiyi öğrenir ve uygularlar. Bunu yaparken farklı kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yaparlar. Böylece toplumda çözüm üreten farkındalık projeleri yoluyla kurumlar arası işbirlikleri de geliştirilir. Bireyler ayrıca, toplumsal duyarlılık projelerini uygularken kendi inisiyatiflerini alırlar ve projeleri takım çalışması esasıyla yürütürler.
 
Toplumsal duyarlılık projeleri ile amaçlarımız:
 
- Üniversite ile toplum arasında bağları güçlendirmek, toplumsal konulara duyarlı ve toplumsal sorumluluk bilincine sahip öğrenciler yetiştirmek,
 
- Toplumun güncel sorunlarını belirleme ve çözüm üretmeye yönelik projelerin hazırlanması,
 
- Sosyal sorumluluk çerçevesinde çeşitli projelerde gönüllü olarak yer almanın teşvik edilmesi,
 
- Topluma hizmet çalışmalarının fakülte ve yüksekokullarda uygulanmasına yönelik temel bilgi ve becerilerin kazandırılması olarak sayılabilir.
 
Toplumsal Duyarlılık Neden Önemlidir?
 
Ülkemiz bir yandan gelişmeye devam ederken, bir yandan da eğitimden sağlığa, çevreden dezavantajlı gruplara kadar birçok ihtiyaç ve sorunlarla ilgili çalışmalar yapmak durumunda kalmaktadır. Toplumsal duyarlılık projeleri ile tüm bu sorun ve ihtiyaçlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmesi ve bu çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi amaçlanır. Toplumsal duyarlılık projelerine katılan gençler bu sorunlara yönelik farkındalıklarını geliştirirler ve toplumda fark yaratırlar.
 
Toplumsal duyarlılık projelerinde gönüllü olarak yer almanın teşvik edilmesi Gaziantep Üniversitesi sosyal sorumluluk anlayışı gereğidir. Biz Gaziantep Üniversitesi olarak, toplumsal duyarlılık projeleri ile gençleri,
 
- Takım çalışması yoluyla bireyler arası empati kurabilen,
 
- Proje döngüsü yönetimi konusunda bilgi ve beceri sahibi,
 
- İletişim ve organizasyon becerileri güçlü,
 
- Sadece mevcut projelerde yer alan değil, kendi proje fikirlerini de geliştiren, çözüm önerileri sunan,
 
- Sivil toplumun gücünü kavrayan,
 
- Yaşadıkları çevreyi her yönüyle anlayabilen,
 
- Toplumdaki farklılıkları çeşitlilik olarak gören gençler olarak yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.
 
Anlatmaya çalıştığım konuyu, ne kadar detaylandırmadan yazayım desem de, olmuyor çünkü konu çok hassas ve her bireyin daha yaşanılır yarınlar için, dikkate alması gerekli olduğunu düşünüyor ve yarın görüşmek üzere diyorum.
 
Sağlıkla Kalın 
 

 

Etiketler: