x
     

İddialar doğru mudur?

1 Haziran 2014 Pazar , 19:02
Okunma: 3694
0 Yorum

Eğer doru ise, yetkililer nerede ve ne yapmaktalar?

 

Aliağa Belediye Başkanı yeni geldiği için kendilerine bu sorularımızı yöneltemiyoruz. Ancak uzun yıllar Çevre Müdürü olan, Türkan Sayaner’e soruyoruz.

Çaltıdere mevkiinde, bulunan Dere Madencilik maden sahasına dışarıdan hafriyat dökülmekte diye, ihbar aldık.
 
Maden Kanununa göre maden sahası içinde ki pasa sahasına madenden çıkan pasanın veya atık malzemenin dökülebileceği yerdir. Pasa ne demek diye düşünen okurlarımız; Pasa: Mevcut ekonomik ve teknik şartlara göre işletilmesi mümkün olmayan, ancak işletme gereği istihsal edilen cevheri demektir. Bu da maden sahası içinden çıkan madenin işlenmeyen çöp kısmı demek oluyor.
Maden sahasına, dışarıdan hiçbir şekilde hafriyat toprağı ya da inşaat atığı getirilemez maden mevzuatına göre aykırıdır.
 
Şimdi Aliağa Belediye'si Çevre Müdür’ünden bize gelen iddialara yanıt vermesini istiyoruz!
 
Yenigün İnşaat hangi kanun ve yönetmeliğe göre Dere Madencilik sahasına döküm yapabilmekte?
 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bu iddialara bir cevabı var mıdır?
 
Orman İl Müdürlüğü bu iddialara bir yanıtı var mıdır? 
 
Orman kanununu sekizinci bölümünde;
 
Dolgu yapılacak alanın tespiti ve izin öncesi işlemler
 
             MADDE 18 – (1) Madencilik faaliyetlerinin sona ermesi neticesinde idareye teslim edilen veya terk edilen doğal yapısı bozulmuş orman sayılan alan, rehabiliteye hazırlık maksadıyla orman yetiştirilmek üzere inşaat, yıkıntı ve hafriyat atıkları ile doldurularak ağaçlandırılmaya hazır hale getirilmesi için izne konu edilebilir.
 
DERE MADENCİLİĞİN, MADENCİLİK FAALİYETLERİ SONA ERDİ İSE SORUN YOK:
 
 (3) Madencilik faaliyetlerinin sona ermesi neticesinde idareye teslim edilen veya terk edilen doğal yapısı bozulmuş rehabiliteye hazırlık maksatlı dolgu yapılacak alan hakkında koordinatları ile birlikte bölge müdürlüğünce Maden İşleri Genel Müdürlüğünün uygun görüşü istenir.
 
MADENCİLİK FAALİYETİ SONA ERDİ İSEDE, MADEN İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN BİR GÖRÜŞ ALINMIŞ MIDIR?
 
(4) Ayrıca, orman idaresi rehabiliteye hazırlık maksadıyla dolgu işlemini kendisi yapabileceği gibi genel hükümler çerçevesinde de yaptırabilir.
 
MADDE 19 – (1) Madencilik faaliyetlerinin sona ermesi neticesinde orman idaresine teslim edilen veya terk edilen doğal yapısı bozulmuş orman sayılan alanın rehabiliteye hazırlık maksadıyla orman yetiştirilmek üzere inşaat, yıkıntı ve hafriyat atıkları ile doldurularak ağaçlandırılmaya hazır hale getirilmesi için kesin izin verilmeden önce; ÇED belgesi, izin talep edilen alanın diğer kanunlar uyarınca izin alınması zorunlu yerlerden olması halinde tabi olduğu kanuna göre alınması gereken görüş, belge ve muvafakatların alınması, proje ve haritaların düzenlenmesi, Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine göre gereken izinlerin alınması için Bakanlıkça bedelli ön izin verilir.
 
  (2) Büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri, diğer yerlerde ise il veya ilçe belediyeleri izin talep edilen yerin ilini, ilçesini, köyünü, mevkiini, yüzölçümünü belirten talep yazılarına;
             a) Belediye meclis kararını,
             b) Rehabiliteye hazırlık maksatlı dolgu alanını gösteren 1/25000 ölçekli haritasını ekleyerek bölge müdürlüğüne müracaat eder.
             (3) Belediyece yapılan talep üzerine oluşturulan heyet tarafından arazi üzerinde gerekli incelemeler yapılarak bedelli ön izin raporu düzenlenir.
             (4) Bakanlıkça uygun görülenlere yirmi dört ay süreli ön izin verilir. Ön izin verildiği ilgili belediyeye bildirilerek, onaylı ön izin taahhüt senedi alınır, yer teslimi yapılmaz. Ön izin süresince ön izin verilen alanda hiçbir faaliyete müsaade edilmez. Talep halinde on iki ay ek süre verilebilir
 
Yönetmeliklere uygun mudur bu durum?
 


Kaynak: