x
     

İZBETON Genel Müdürü H.Sezer

4 Mart 2016 Cuma , 15:06
Okunma: 3665
0 Yorum

Danıştay Kararından haberi var mı?

 

İZBETON kendi sitesinde yayınlanan haberde;

HAFRİYAT DÖKÜM SAHALARI
Açılışı 16 Şubatta yapılan 1.130.534 m3 kapasiteli Pınarbaşı Fatmacık Kayası Hafriyat Döküm Sahası ile faaliyet için hazırlıkları devam eden 930.219 m3 kapasiteli Pınarbaşı Berber Salih Harfiyat Döküm Sahası Genel Müdürümüz Hüseyin Sezer tarafından incelendi.
 
Bahse konu alan orman arazisi değil mi? 
 
Danıştay kararı elimize geçer geçmez, Orman Bölge Müdürlüğü’nden, bu alanın orman sahası olduğunu öğrendik ve bu alanı İzmir Büyükşehir Belediyesinin kiraladığını da öğrendik.
 
Dolayısıyla, Danıştay Kararına göre, orman sahasını kiralayanlar dışında,  ikinci, üçüncü şahıslar bu alanı işletemez!
 
Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihalesiz olarak bu alanı İZBETON’A verebilir mi?
 
İZBETON tüzel bir kişilik değil mi?
 
Biz çok iyi biliyoruz, TÜZEL KİŞİLİK.
 
Çünkü bilgi edinme sorularımız yanıtlanmıyor. Bize deniliyor ki “biz ayrı bir tüzel kişiliğiz bilgi edinme kanununa tabii değiliz.”
 

BELEDİYELERİN ÜÇÜNCÜ ŞAHISLAR ARACILIĞIYLA ORMAN ALANLARINA İNŞAAT,

YIKINTI VE HAFRİYAT ATIKLARI DÖKMELERİNE DANIŞTAY KARARI İLE

DUR DENİLEREK ORMANI TAHRİP EDEN

BİR RANT KAPISI KAPATILMIŞ OLDU

 

       Odamız tarafından; Orman Genel Müdürlüğünce 18/04/2014 tarihli ve 28976 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Orman Kanunun 16 ıncı Maddesinin Uygulama Yönetmeliği”nin ormanların aleyhine olan 3. maddesinin birinci fıkrasının (ll) bendinde “Tesis” tanımı içerisinde yer alan“asfalt ve beton karıştırma ünitelerini,” ibaresinin, 12. maddesinin 1 inci ve 2 inci fıkralarının ve 13. maddesinin 10 uncu fıkrasında yer alanAncak, kendi sorumluluğu devam etmek şartıyla izin alanını başkasına işlettirebilir. cümlesinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için Danıştay 8 inci Dairesinde E:2014/5492 nolu dava açılmıştı.

      Danıştay 8. Dairesinin 17/9/2014 tarihli kararı ile tanım içinde yer alan “asfalt ve beton karıştırma ünitelerini,”ibaresinin YD kabul ve diğer dava konusu maddeler yönünden ise YD ret kararı vermişti. Bu husus internet sayfamızda daha önce meslek kamuoyumuzla paylaşılmıştı.

      Orman idaresi; davalı Yönetmeliğin 13 üncü maddesine göre orman alanlarına inşaat, yıkıntı ve hafriyat atıkları dökmeleri için belediyelere izin verilebilmektedir. Belediyeler, izin alanının işletilmesi adı altında, izin verilen bu yerlere rant karşılığında üçüncü şahıslar aracılığı ile atıklar döktürülmektedir.

      Odamız, izin sahalarının işletilmesine izin veren Yönetmeliğin 13 üncü maddesi 10 uncu fıkrası içinde yer alan Ancak, kendi sorumluluğu devam etmek şartıyla izin alanını başkasına işlettirebilir.cümlesinin iptali için Danıştay 8. Dairesinde açtığı davada YD ret kararı verilmiş, bu kararın kaldırılması için Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna yaptığı itiraz sonucunda talebimiz kabul edilmiş ve bu cümlenin yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmiştir. Böylece orman alanlarımız rahat bir nefes almıştır.

      Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun haber ekindeki 30/9/2015 günlü ve YD İtiraz No:2015/924 sayılı Kararında; “Ancak, dava konusu Yönetmeliğin 13.maddesinin 10.fıkrasında yer alan, toprak dolgu kesin izin sahibinin kendi sorumluluğu devam etmek şartıyla toprak dolgu alanını başkasına işlettirebileceği yolundaki hüküm ile, söz konusu alanların doldurulması ve ağaçlandırmaya hazır hale getirilmesi için 6831 sayılı Kanunun izin yoluyla belediyelere verdiği yetkinin, Yönetmelikle, belediyeler dışındaki şahıslara devredilmesine olanak tanınmıştır.

      Bu durumda, kişi yönünden Kanunun kapsamını genişleten Yönetmelik düzenlemesinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır…. dava konusu Yönetmeliğin 13.maddesinin 10.fıkrasında yer alan “Ancak, kendi sorumluluğu devam etmek şartıyla izin alanını başkasına işlettirebilir.”cümlesinin YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASINA, 30/09/2015 gününde, …karar verildi.”denilmek suretiyle, görünürde belediyeler, ancak fiiliyatta üçüncü şahıslar aracılığıyla ve rant uğruna, orman yetiştirilmesine uygun olmayan her türlü atığın orman alanlarına dökülmesine neden olan düzenlemenin yürütmesi durdurulmuştur. Bu kararın ormanlarımız ve ormancılığımız için hayırlı sonuçlar vermesini temenni ederiz.

      Oda olarak beklentimiz; ormanların aleyhine olacak yeni bir yasal düzenlemenin yapılmaması ve eskiden olduğu gibi, ormanlardaki madencilik faaliyetleri nedeniyle doğal dokusu bozulan bu alanlara hafriyat döküm işinin Orman Bölge Müdürlüklerince yapılmaya devam edilmesidir.

      Odamız, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da mesleğimiz ve meslektaşlarımızın hak ve yetkilerini, idari ve hukuki zeminlerde savunmaya ve korumaya devam edecektir. Kamuoyuna saygı ile duyururuz. 14/01/2016

 

 

 


Kaynak: