x
     

İzmir Trafik Vakfı (4)

3 Temmuz 2017 Pazartesi , 22:23
Okunma: 49114
0 Yorum

Hangi hallerde araç çekilir?

 
İzmir Trafik Vakfı, ticari amaç için kurulmamış.

“Vakfımız ticari bir amaç gütmeyip tamamen kamu yararını gözeterek, işlettiği otoparklardan sağladığı gelirlerle de trafik hizmetlerine kaynak sağlamaktadır.”
 
Vakıf bünyesinde kurulan İZTAŞ AŞ’de ticari amaç için kurulmamış.
 
Araç çekme ve kurtarma faaliyetleri İzmir Trafik Vakfı Bünyesinde kurulan İztaş A.Ş. tarafından yürütülmektedir. Ticari amaç güdülmemekte ve elde edilen gelirler trafik hizmetlerinde kullanılmaktadır.
 
Park yasağı bulunan yerlerde araç çekim işlerini yapan, İzmir Trafik Vakfı. Vakfın görev tanımları arasında araç çekmek gibi bir madde ve kanunen görevlendirilmiş bir mevzuat yok. 
 
Zaten tüzükte de “Vakfımız ticari bir amaç gütmeyip tamamen kamu yararını gözeterek işletmekte olduğu otoparklardan sağladığı gelirlerle ilimiz trafik hizmetlerine kaynak sağlamak.” deniyor.

“Vakfımız ticari bir amaç gütmeyip tamamen kamu yararını gözeterek” diyor da, peki bunca çekilen araçların gelirleri nerede kullanılmakta?
 
Hangi hallerde araç çekilir önce ona bakalım.
 
Duraklama ve park etmenin yasak olduğu yerler şöyle:

- Trafik işareti ile duraklama ve park etmenin yasaklandığı yerler

- Otobüs, tramvay ve taksi durakları

- Yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitler

- Kavşak, tünel, rampa, köprü ve bağlantı yolları

- Geçiş yolları üzeri

- Park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerler

- Yaya yolları
 
Şikayetlere bakıldığında, “bakkalın önünde, trafiği engellemeyecek şekilde park ettim alışverişimi tamamlayıp döndüğümde, aracımın başında çekicileri gördüm. Durun ben buradayım dememe karşın arabam havaya kalkmış durumda."
 
Peki neden; "Hatalı Park Cezası neden kesilmiyor?"
 
2008’de çıkarılan İçişleri Bakanlığı genelgesiyle araç çekme işlemi yasaklanırken ve sadece park cezası kesilmesine izin veriliyordu.
 
21 Mart 2012 tarihinde Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde bu “Araç kaldırılıp götürülmeden veya götürüldüğü esnada sahibinin gelmesi durumunda trafik idari para cezası karar tutanağı kendisine tebliğ edilmek ve yapılan masraflar ödettirilmek suretiyle sahibine teslim edilir.” şeklinde değiştirildi. 
 
Hatalı park cezası yerine neden arabalar çekilir sorusuna yanıt bulamıyoruz.
 
Bu yazıyı okuyan sevgili okurlarımız, arabanızın hangi koşullarda çekilebileceğini anladınız artık. 
 
Yukarıda sıraladığımız, Duraklama ve Park etmenin yasak olduğu yerler dışında arabalar çekilemezken, bu uygulamanın Trafik Vakfı’na gelir sağlamak mı olduğunu merak etmiyor değiliz.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İzmir Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, 2016 Ocak ayı sonu itibarıyla İzmir’de trafiğe kayıtlı toplam araç sayısı 1 milyon 216 bin 3 oldu.
 
Trafiğe kayıtlı araçlardan, günde kaç araba çekilmekte?
 
Çekilen araçların ücretleri nerelerde kullanılmakta?
 
Vakıf Tüzüğünde aslında hepsi ayrıntılı olarak yazılmış peki hangileri yapılmış, hepsine değineceğiz. Bu yazı dizisi biraz uzayıp gideceğe benziyor.
 

Yarın yine buradayız. 


Etiketler:

  • İzmir,
  • Trafik,
  • Vakfı,
  • (4),
  •