x
     

Nevvar Salih İşgören Vakfı, amacı nedir?

2 Şubat 2014 Pazar , 12:17
Okunma: 8472
2 Yorum

Okul, hastane mi yapmak yoksa AVM yapmak.

İzmir'e yaptığı sayısız yardımlarla adeta bir hayırsever kurumu gibi çalışan işadamı Salih İşgören, 2011 yılının Ocak ayında aramızdan ayrıldı.

 

'Devlet Üstün Hizmet Madalyası' sahibi İzmir aşığı hayırsever işadamı Salih İşgören, eşi Nevvar Hanı'mın "Hayır yaparsan Allah daha çok verir” şeklindeki teşviki ile başlattığı hayır işlerinin, “Biri bitmeden diğeri başlayacak” prensibiyle bugüne ve yarınlara taşınmasını vasiyet etmiştir.

 

Ölüm döşeğinde bile hayır işlerinin devamı için, hastane odasında; “ Mallarımın %30’u Milli Eğitim’e, %20’si Sağlık hizmetlerine, %20’si Askeriye aktarılmasını söylemiş.

 

Gazete manşetlerine yansıyan bilgilere göre ise; "Vefatımdan sonra üzerime kayıtlı tapular, tüm gayrimenkuller ve tüm mal varlığımı kurulacak olan vakfa terk ve vasiyet ediyorum. Bankalar veya başkaca kuruluşlarda bulunan TL, Dolar, Euro ya da her türlü döviz hesaplarım, hisse senetlerim, hazine bonolarımı da ölümüme müteakip kurulacak olan vâkıfa vasiyet ediyorum. Vakıf, bu hesaplardaki paraların aslına dokunmayacak. Parayı, en yüksek faiz veren bir veya birkaç bankada yönetim kurulu tarafından değerlendirilip aylık dönem halinde faiz geliriyle vakfın amacı doğrultusunda sonsuza dek hayır işlerinin yapımında kullanılmak üzere Nevvar Salih İşgören Vakfı adına terk ve vasiyet ediyorum. Tüm gayrimenkuller ile taşınmazların satılması tarafımca yasaklanmıştır. Bunların işletilmesi ya da kiralanmasından elde edilecek meblağın tamamı her ay anaparaya eklenerek faizlendirilir. Vakfın yegâne varlığı olan anaparanın yıllık gelirinin beşte biri anaparaya eklenir. Beşte dördü ise, vakfın yönetim kurulunca diğer kamu kuruluşu ve vakıflara vakfın amacı doğrultusunda dağıtılacak olan paradır."

 

Temiz İzmir Derneği’ne gelen bir ihbar var. “Nevvar Salih İşgören Vakfı amacı doğrultusunda mı çalışmaktadır. Bu konuyu incelemenizi talep ediyorum.”

 

İncelemeye başladık.

 

Karşımıza birçok alım ihalesi çıktı, bunlardan biri, basına “İhale nefes kesti” başlığı ile yansıyan habere göre; “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın satışa çıkardığı Menderes Cumovası'ndaki iki ayrı gayrimenkul için ilk teklifler, geçtiğimiz Eylül ayında alındı. Gayrimenkul A.Ş. adına kayıtlı 20 bin 140 metrekarelik ve 19 bin 80 metrekarelik iki ayrı arsa için Fiyatı 24 milyon 500 bin liraya kadar yükselten vakıf, arsaların sahibi oldu."

 

Sayılı firmaların arasından sıyrılan Nevvar Salih İşgören Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Lütfi Çırak; “ihalenin oldukça çekişmeli geçtiğini ifade ederek, İzmir, Ankara, İstanbul, Mersin'den firmalarla yarıştıklarını söyledi. Ödemenin yüzde 20'sini peşin yapacaklarını belirten Çırak, "Arsada kurulacak okulu, hastaneyi, alışveriş merkezini özel girişimcilere vereceğiz. Yaklaşık 300 dairelik bir site kuracağız. Bunlar için arsayla beraber 50 milyon liralık yatırım yapacağız." demiş.

 

Gelelim 2. Büyük ihaleye. Yine gazeteler yansıyan habere göre; Tekel Arazisi AVM mi oluyor? Hangi Vakıf Satın Aldı?”

 

Uğur Mumcu caddesinde Tekel’e ait arsanın, ihale sonucunda Salih İşgören Vakfı araziyi 34,5 Milyon TL civarında bir ücret ödeyerek satın aldı. İmarda AVM olması muhtemel olarak görünen arazinin Buca ilçesinde merak edilen durumu da netleşmiş oldu.

 

 

Bu ihalelerin ardından, Vakfın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Lütfü Çırak;   "Tek amacımız hayır işleri. Ancak elimizdeki kaynağı bankada tutmanın anlamı yok. Çünkü faizler çok düştü. Vakıf olarak kar getirecek işlere yönelmemiz gerekiyor. Bu arsayı bu kapsamda değerlendireceğiz. Elde edeceğimiz gelirle okullara, hastanelere yardım edeceğiz. Projeden elde edeceğimiz kazanca bağlı olarak burs verdiğimiz öğrenci sayısını kademeli olarak artıracağız" dedi.

 

 

Salih İşgören ölmeden önce ne demişti bir kez daha hatırlayalım: ”Vakıf, bu hesaplardaki paraların aslına dokunmayacak. Parayı, en yüksek faiz veren bir veya birkaç bankada yönetim kurulu tarafından değerlendirilip aylık dönem halinde faiz geliriyle vakfın amacı doğrultusunda sonsuza dek hayır işlerinin yapımında kullanılmak üzere Nevvar Salih İşgören Vakfı adına terk ve vasiyet ediyorum. Tüm gayrimenkuller ile taşınmazların satılması tarafımca yasaklanmıştır.”

 

Peki vakfa kalan paranın aslına dokunmadan bu alımlar yapılabilinir mi?

 

 

Salih İşgören ölmeden önce, siz hiç duydunuz mu alışveriş merkezi projesi ile ilgilendiğini ya da özel okul açma projesini. Salih İşgören kar amacı gütmeyen, sadece ve sadece insanlık adına hayır işleri yapmıştır.

 

 

İsterseniz bir hafızalarımızı canlandıralım ve kendilerine, Allah gani, gani rahmet eylesin diyelim.

 

Nevvar Salih İşgören Ailesi'nin İzmir'e kazandırdıkları şöyle:

EĞİTİM

1- Salih İşgören İlköğretim Okulu

2-Nevvar-Salih İşgören Anadolu Otelcilik Turizm Meslek Lisesi

3-Nevvar Salih İşgören Anadolu Lisesi

4- Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Anadolu Meslek Lisesi ve Yüzüncü Yıl Kız Teknik Öğretim Olgunlaştırma Enstitüsü

5- Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Hemşirelik Yüksekokulu
6- Balçova Nevvar Salih İşgören Çok Programlı Lisesi

7- Gaziemir 24 Derslikli Anadolu Lisesi

8-Beş meslek lisesi, 110 kişilik çok amaçlı salon ve 410 kişilik yurt binasının bulunduğu Nevvar-Salih İşgören Eğitim Kampüsü

9-Gaziemir İlköğretim Okulu ve Anaokulu

SAĞLIK


1-Nevvar-Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi

2-Nevvar-Salih İşgören Hastanesi'ne kalp anjiyo cihazı

3-Hatay Askeri Hastanesi tadilatı

4-Balçova Sağlık Dispanseri

5-Ege Üniversitesi İç Hastalıkları Kemik İliği ve bağlı üniteler

6-Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Kliniği

7-Dokuz Eylül Üniversitesi Nevvar Salih İşgören Çocuk Hastanesi

 

SOSYAL HİZMETLER

1-100 kişilik Basın Sitesi Huzurevi

2-120 kişilik Bornova Hizmeti

 

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ

1-   TSK Güçlendirme Vakfı'na 500 metrekarelik işyeri

2-   Şehit ailelerine Tilbaş İşhanı'nda işleri

3-   TSK Güçlendirme Vakfı'na İnciraltı'nda villa ve 5 dönüm mandalina bahçesi

4-   TSK Mehmetçik Vakfı'na 500 metrekarelik işyeri

5-   Ordu Yardımlaşma Vakfı'na nakdi bağış

 

DİĞERLERİ

1- İzmir Büyükşehir Belediyesi Nevvar Salih İşgören Müzik ve Sahne Sanatları Merkezi

2-Mühtelif kamu kuruluşlarına yapılan nakdi ve ayni yardımlar

3- Balçova Karakolu ve 3 katlı lojman

4-Narlıdere Polis Eğitim ve Rehabilatasyon Merkezi

5-Limontepe Camii ve 1000 metrekarelik arsa

6-Dünya Engelliler Merkezi'ne 500 bin lira


Kaynak:



  • Yorum yazmak için üye girişi yapınız. veya
  • Misafir - 27.03.2014 15:23:56

  • ON NUMARA MAKALE ( HAKAN ÇETİNKÖK)
  • DEĞERLİ ARKADAŞIM GERÇEKTEN DE ÇOK GÜZEL YAZMIŞSINIZ. İŞLEVİ HAYIR KURUMU OLAN BİR VAKFIN TİCARİ FAALİYETLERE GİRİP, HELE DE ARAZİLER HAKKINDA HUKUK DAVALARI DEVAM ETMEK TE OLAN ARAZİLERİN İHALELERİNE GİRİP BU ARAZİLER ÜZERİNDE RANT SAĞLAMAK İÇİN FAALİYETLERDE BULUNMAK BENCE DE BU VAKFA HİÇ YAKIŞMAMIŞTIR. ÇÜNKİ BUCA DAKİ UĞUR MUMCU CD.ÜZERİNDE BULUNAN ESKİ ADI İLE TEKEL ARAZİLERİ OLARAK BİLİNEN YERLERİN ESKİ SAHİPLERİ OLARAK; BU ARAZİ HAKKINDA HUKUK SÜRECİMİZİN DEVAM ETMEKTE OLDUĞUNU VAKFIN YÖNETİMİNE BİLDİRDİĞİMİZ HALDE VAKIF BU ARAZİNİN İHALESİNE GİRMİŞ VE SİZİNDE YAZDIĞINIZ ÜZERE 34,500,000 TL YE ALMIŞTIR. FAKAT YARGI ERGEÇ TE OLSA İSABETLİ KARARI VERECEK VE BU ARAZİLER GERÇEK ESKİ SAHİPLERİ OLAN BİZLERE GERİ DÖNECEĞİMDEN HİÇBİR KUŞKUM YOK. ÇÜNKİ BU ARAZİLER MÜBADELE ZAMANINDA DEDEME SELANİK TEN İZMİR E GELDİĞİ SIRADA VERİLEN ARAZİLERDİR. BİZDEN ÖNCEKİ SAHİBİ RUM OLAN ÖZGÜR DİMİTRİ DİR. MÜBADELE KARŞILIĞI ALMIŞ OLDUĞUMUZ BU ARAZİLERİ 1945 YILINDA MALİYE HAZİNESİ DEDEMDEN (İŞTİRA) İLE 10 SENELİĞİNE KİRALAMIŞ DEDEMİN KİRALAMA TARİHİNDEN 4 AY SONRA ÖLMESİNDEN DOLAYI, ARADAN GEÇEN 10 SENE ZARFINDA MALİYE HAZİNESİ TEKEL'E BİR YAZI YAZARAK MÜBADELEYE TABİ ŞAHISLARDAN KALAN VE TERK EDİLEN BİR YER OLARAK BU ARAZİLERİ BAHSEDEREK TEBLİĞ YOLU İLE TESCİLİNİ TEKEL'E GEÇİRMİŞ. ORTADA NE BİR KAMULAŞTIRMA VAR NEDE AİLEME ÖDENEN BİR PARA ZATEN YEREL MAHKEME DE ESKİ SAHİPLERİNİN BİZLER OLDUĞUNU AMA HAK DÜŞÜRÜCÜ ZAMAN AŞIMI NEDENİ İLE DAVAYI RED ETMİŞ BİZLERDE YARGITAY A BAŞVURMUŞ İDİK. YARGITAY DA DA 4 DAİRE GEZDİKTEN SONRA EN SON GEREKÇESİ OLMAYAN BİR ONAMA KARARI İLE DAVAYI ONAMIŞ İDİ. AMA BİZ YINMADIK KARAR DÜZELTME İÇİN TEKRAR BAŞVURDUK ODA OLMAZSA BU SEFER ANAYASA MAHKEMESİNE ODA OLMAZSA AİHM SİNE KADAR GİDİP HAKKIMIZI SONUNA KADAR ARIYACAĞIZ. ÇÜNKİ LOZAN ANLAŞMASINDAN KAYNAKLANAN EK ANDLAŞMA GEREĞİ BİZİM MÜLKİYET HAKKIMIZDA ZAMAN AŞIMI DİYE BİR HAK MAHRUMİYETİ KABUL EDİLEMEZ. ERGEÇ BU DAVAYI KAZANACAĞIMIZA EMİNİZ. PEKİ DAVAYI KAZANDIKTAN SONRA NELER OLACAK SAYIN VAKFIN YÖNETİMİ O ZAMAN BİZLER BU ARAZİYİ ALMAYIN HUKUK SÜRECİ DEVAM EDİYOR DEMEMİZE RAĞMEN BU İŞİN TAZMİNATINI NASIL YÜKLENECEKLER MERAK EDİYORUM.
  • Misafir - 03.02.2014 16:59:48

  • Yoldan Çıkma
  • Tanrı rahmet eylesin, nur içerisinde yatsın, çok çok özel bir kişiymiş anlaşılan rahmetli. Vakfın sonsuza kadar devam edecek olması, adının yaşayacak olması en büyük motivasyonu, umudu olmuş yaşamında yaptıklarında ve yaşamından sonrası için planladıklarında. Ve belli ki içhuzuru ile gözlerini kapamış. Anaparaya dokunulmamasını sıkı sıkı şart koşması, vakfın az da olsa çok da olsa getirisinin, varlığının sonsuza dek devam etmesi üzerinde durduğu, titizlendiği bir konu olmuş. Bunları Nivent Hanımın yazdıklarından anlıyoruz. Buna karşılık Vakfı yönetenler ne yapmış, rahmetlinin bu kurgusunun dışında "hareket yaratarak" "bereket arama" yoluna girmişler. Yazık ki ne yazık. Bu yatırımlar bir dönem, bir süre Vakıf kaynaklarını büyütecek gibi görünsede istismara açık olacak, uzun ya da kısa bir süre sonra vakıfın eriyip gitmesi olasılığı her zaman bulunacaktır, rahmetlinin hiç arzu etmediği bir olasılık olarak. . Umalım ki vakıfların denetimleriyle ilgili olarak bu keyfiliği, bu istismarı denetleyecek, önleyecek bir sistem olsun.
  •