x
     
15.06.2013 13:52:18
Okunma: 5927
3 Yorum

Nivent Kurtuluş nivents@yahoo.com
Bizi resmen soyuyorlar

 

Temiz İzmir Derneğine, 46.25 TL su parası geldi, dernekte bulaşık yıkanılmıyor, çünkü kâğıt bardak ile çayımızı kahvemizi içiyoruz.

Dernek üyelerimizden henüz prostatlı biri de yok, sürekli tuvaleti kullansın.
 
Çayın, kahvenin suyunu da, çeşmeden kullanmıyoruz, e peki neden 46.25 TL? Dedim ve bugün derneğe gelmeden önce İZSU’ya uğradım. 
 
Faturama bakıldı ve bedel yüksek değil, çünkü sizin kullandığınız su tüketimi 21.25 TL üzeri KATI ATIK BEDELİ.
 
İçimden yuh artık dedim, demek oluyor ki büyük iş yerleri ortalama 500.00 TL su kullansa bunun 260.00 TL si Katı atık bedeli.
 
Bunun adı soygundur!
 
Yönetmelikleri inceledim, karşıma ilginç detaylar çıktı. 
 
Vatandaş, “çevre ve temizlik vergisi” (ÇTV) ödüyor.
 
Üzerine birde, “katı atık bedeli” adı altında ikinci bir ödeme yapıyor.
 
Üstelik bunu KDV’si ile yapıyor!
 
Atık su Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliği incelendiğinde ise;
“Sözleşme, abonenin ve/veya atık üreticisinin hangi hizmetlerden yararlandığını ve hangi tarife türü üzerinden ücretlendirileceğini tanımlar. Hizmet sözleşmesi akdedilmemiş ise soyut bedel talebi olmaz.”
 
Bizlerle böyle bir akit yapılmış mıdır?
 
"Tam maliyet belirlenmesinde mükerrer hesaplama olmaması için; 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun Mükerrer 44 üncü maddesi hükmü gereğince alınan çevre temizlik vergisi toplam sistem maliyetinden çıkartılmalıdır. Verilen aynı hizmet için birden fazla bedel alınamaz." Denmekteyken, nasıl olurda verilen aynı hizmet için iki defa alınabilmektedir?
 
Yıllardır 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun mükerrer 44. maddesi uyarınca su tüketim faturalarına, TÜKETİLEN SU BEDELİNİN % 50 KADAR alınmakta olunan ATIK SU bedeli, 5035 sayılı kanun 41. maddesinin yeniden düzenlenmesi ile 01.01.2004 tarihi itibarıyla yürürlükten kaldırılmış.
 
Çevre temizlik vergisi ve katı atık bedelinin ödenmesi çifte vergilendirmedir. Bu uygulamanın hiçbir hukuki dayanağı yoktur.
 
Su faturalarına yansıtılan bedel hukuki değil, mevcut yönetmeliğin söz konusu ücretleri almasını hiçbir kanun zorlamıyorken neden bu paralar alınmaktadır?
 
Birçok rantlı planın geçmesi için meclis üyeleri el kaldırırken, neden hukuka aykırı paraların alınmasını engellemez?
 
Her vatandaşın çöpü olur ama her vatandaşın katı atığı olmaz!
Vatandaş çöpü için çevre temizlik vergisini zaten ödüyor.
Katı atık bir üretim sonucudur, vatandaş üretim yapmıyor ki sadece evinde çöp kutusunu dolduruyor ve bunun bedelini zaten ödüyor.
 
Temiz İzmir Derneği, bu usulsüz ödemeler için, idare mahkemesinde dava açmaya hazırlanıyor.
 
Ayrıca bizlerden belediyeler, 28 ayrı vergi almakta hiç sesimiz çıkıyor mu?  
 
Emlak Vergisi
Çevre ve Temizlik Vergisi
Tabela ve Reklam Vergisi
Eğlence Vergisi
Katı Atık Vergisi
Atık su bedeli
Ağaçlandırma Bedeli
Meslek Vergisi
İlan ve Reklam Vergisi
Akaryakıt ve Tüketim Vergisi
Haberleşme Vergisi
Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi
Yangın Sigortası Vergisi
İşgal Harcı
Tatil Günlerinde Çalışma Harcı
Kaynak Suları Harcı
Tellallık Harcı
Hayvan Kesimi Muayene ve Denetleme Harcı
Ölçü ve Tartı Aletleri Muayane Harcı
Bina İnşaat Harcı
İşyeri Açma Harcı
Muayene Ruhsat ve Rapor Harcı
Sağlık Belgesi Harcı
Esnaf Muaflığı Belgesi Harcı
Harcamalara (Yol, kaldırım v.b.) Katılım Payı
Kanalizasyon Harcamalarına Katılma Payı
Su Tesisleri Harcamalarına Katılma Payı
Çeşitli Harçlar
 

Etiketler:

Misafir - 20.06.2013 12:23:01

  • BETONLAŞAN İZMİR-SPARTACUS
  • onüç yıl önce güzelbahçeye yerleştim.emeklisi fazla mütevazi bir siteden bahçeli küçük bir ev aldık.ilk beş yıl bitip bizde emekli olup çalışmayınca üstelik her yıl gelen zamlarla su faturası yüklü gelmeye başlayınca..önce birisi bahçeye beton döktü,sonra bir diğeri,diğeri. yıl 2013 te sitenin yarısı bahçesine beton döktü kıyamayan diğer yarısı gibi en son bende geçen ay satıp tekrar apartmana döndük.yaşamaktan vazgeçmek gibi birşeydi hala da öyle.sonra evi alandan duydum meğer izsu bahçeler için ek saat ve çok ucuz bir tarifeyi yeni uygulamaya koymuş.bizim için çok geçti tıpkı betonlaşan bahçeler gibi.sonra da bana soruyorlar hem chp lisin hemde oy vermiyorsun nasıl bir partilisin diye.sevgilerimle.
  • Misafir - 15.06.2013 15:45:19

  • BEN BİRAZ ARAŞTIRDIM. Arife YILMAZ
  • Bu konuyu esnafın şikayeti üzerine ben de araştırdım. Devlet, 2011 itibariyle katı atık bedelini belediyelere finanse etmeyi kesmiş. 27 Ekim 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Çevre ve Orman Bakanlığı çıkışlı yönetmeliğin amaç kısmında aynen şöyle yazıyor; "Atıksu altyapı tesisleri ile evsel katı atık bertaraf tesislerinin kurulması, bakımı, onarımı, işletmesi, kapatılması ve izlenmesi, bu tesislerle ilgili olarak verilen tüm hizmetleri karşılayabilecek tam maliyet esaslı tarifelerin; atıksu altyapı yönetimleri, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler tarafından belirlenmesi, ayarlanması ve uygulanması yoluyla çevresel altyapı hizmetlerinin sürdürülebilirliğini sağlamaktır." Yani belediyelere devlet, "artık bu parayı biz size göndermeyeceğiz. Siz bu parayı vatandaştan toplayacaksınız" demiş resmen. Yani bu konuda belediyeleri özellikle küçük esnaftan fahiş bedeller talep etmedikleri sürece doğrudan suçlamadan önce sorgulanması gereken; devletin bu ödeneği belediyelerden neden kestiği olmalı sanırım.
  • Misafir - 15.06.2013 15:00:44

  • Tabi ki
  • Zarar eden belediye şirketlerinin sermaye artırımı ile ihale girmesi için İzsu gelecek kaynağa ihtiyacı var.Belediye Şirketlerinde Abi , kardeş ,dünür ,sevgili faiş maaşlarını ,müdürlere faiş fiyat ile araba kiralanması (Nerde ise 24 saat gezen aracın 8 saati belediye işi diğer zaman özel ).Kendi yandaşı olmadığı için işten çıkartılanlara ödenen tanzimatlar için bu paralar zalım.
  • Yazarın Diğer Yazıları