x
     
04.07.2013 10:11:12
Okunma: 7005
0 Yorum

Nivent Kurtuluş nivents@yahoo.com
Yine Narlıdere ve yine plan

 Narlıdere Belediyesinin eski garajı olan yer kat karşılığı 2001 yılında müteahhide verilmiş.  Tabii kat kazanmak için ilk önce Belediye Hizmet Alanı olan plana “konut” ibaresi de dahil edilivermiş. Kat karşılığı uzmanı belediye başkanımızın maharetiyle.

 

İki blok yapılmış. Bloklardan biri belediyenin diğeri müteahhidin.

 

Buraya kadar her şey uygun gözüküyor. Ammaaa kat karşılığı olarak verilen binaların birbirinin tıpatıp aynı olması beklenir öyle değil mi?

 

Hatta daha da iyisi her blokta örneğin A Blokta tek daireler, B blokta ise çift daireler olmak üzere paylaşım yapılsa çok dahi iyi olurdu herhalde.

 

Ancak burada iki blok kardeş payı bölüşülmüş, bir blok müteahhidin diğeri ise belediyenin. Peki, iki bloktaki işçilik kullanılan malzeme birbirinin aynı mı? Örneğin manzarası, veya konut metrekareleri birbirinin aynı mı? Belediyeye kalan blok mu avantajlı müteahhit firmaya verilen mi? Bilemiyoruz ama başkanımız her halde kamunun hakkını mutlaka korumuş olmalı diye düşünüyoruz.

 

İş çoktan bitmiş, ama aldığım duyumlar nedense binaların bir türlü kabul işleminin yapılamadığı, müteahhit firma kendi bloktaki dairelerini satarken belediyeye ait bloktaki daireler kaderine terk edilmiş.

 

Daha da komik olan belediye daha teslim almadığı binanın diğer bina ile ortak yönetim giderlerini apartman yönetimi kurulu kararlarına göre tıkır tıkır ödüyormuş. Apartman yönetimi boş daireler adına da kararlar alıp masraflarını belediyeye ödetiyor mu? Bana pekte mantıklı gelmedi.

 

Üstelik daha ruhsatı olmayan, işyeri diye geçen konutlar da nasıl oturulabiliyor ve daireler satılabiliyor?

 

Bunun bir cevabı var mıdır?

 

Bahse konu olan yer çok “Çok işlevli belediye hizmet alanı” değil midir? Buraya Pazar yeri park yapılması gerekmez miydi? İki bloğun arkasındaki kat malikleri evlerini alırken önlerine iki koca blok geleceğini bilselerdi bu binaları alırlar mıydı?

 

Neden bu soruları sorduğumu merak ediyorsunuzdur, bahse konu olan yer için okuyucumdan gelen bir e maili dikkate alarak, Narlıdere Kaymakamlığı Bilgi Edinme Birimine sorduğum soru; “Narlıdere İlçesinde bulunan 69 pafta 6533 ada 4 ve 5 parselde bulunan binanın durumu hakkında bilgi istedim”

 

Abdül Batur imzalı gelen bilgilendirme yazısında; “ Söz konusu 69 pafta 6533 ada 4 parsel 1995 yılında onaylanan plan değişikliği ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarımızda Çok işlevli Belediye Hizmet Alanı olarak belirlenmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 26.02.2001 yılında onaylanan plan değişikliği ile söz konusu alana ait İdari tesis, sağlık, kültür, ticaret, pazaryeri, turistik tesis olarak belirlenen plan notuna konut ibaresi eklenmiştir. Ancak bilgi edinme formunda belirtildiği üzere 6533 ada 4 paresele inşaat ruhsatı verilmemiştir. Söz konusu 4 parsel 5 ve 6 nolu parsel olmak üzere ikiye ifraz edilmiş ve belediye mülkiyeti 6 nolu parselde toplanmıştır. Söz konusu plan notuna istinaden de söz konusu parselimize konut ruhsatı verilmiştir. Ancak 1. İdare Mahkemesi ilgili plan notundaki konut ibaresini 2007 yılında iptal ettiği için söz konusu inşaatlar yine plan notundaki ticaret ibaresine istinaden işyerine dönüştürülmüştür. Söz konusu plan notundaki konut ibaresinin kaldırılmasına ilişkin plan değişikliği ise İBB tarafından 15.07.2008 yılında onaylanmıştır. Daha sonra söz konusu 6533 ada 6 nolu parselin konut adası, 5 nolu parselin ise çok işlevli belediye hizmet alanı olarak belirlenmesi ile ilgili yapılan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli plan değişikliği İBB tarafından 11.05.2009 tarih ve 419 sayı ile onaylanmıştır. Ancak söz konusu 11.05.2009 tarihinde onaylanan plan değişikliği ise 2.idare ve 3. İdare Mahkemeleri tarafından iptal edilmiştir. İBB ilçemiz genelinde 14.01.2011 tarihinde onayladığı 1/5000 ölçekli revizyon imar planlarında ise 6533 ada 5 ve 6 nolu parseller belediye hizmet alanı olarak belirlenmiştir. Narlıdere Belediyesi olarak yaptığımız itiraz ise İBB tarafından ret edildiği için İdare mahkemesine dava açılmış, dava süreci devam etmektedir. Dava süreci tamamen sonuçlandığında 6533 ada 5 ve 6 parsel için 1/1000 ölçekli planı yapılacaktır.”

 

Mahkeme sürecini takip edeceğiz, çok merak ediyorum, İBB tarafından ret edilen bir planı hangi idare mahkemesi kabul edecek?

 

Ya kabul etmezse ne olacak?    

Etiketler:

Yazarın Diğer Yazıları