x
     

SINIR TANIMIYORLAR DERSEK..,

13 Şubat 2021 Cumartesi , 21:57
Okunma: 2218
0 Yorum

YANILIR MIYIZ?

 
İzmir büyükşehir belediyesi,

Şubat ayı son meclis gündemine,

Gelen bir madde bize tanıdık geldi,

Daha önce geçtiğimiz yılın Agustos ayında,

Konak Belediyesi meclis gündemine de gelmişti,

Biz de haberini yapmıştık,


İzmir Büyükşehir Belediye Meclisine gelen Meclis gündeminin 47. maddesini görünce açıkçası çok şaşırdık. Meclisten geçmez herhalde diye düşündük.

Madde şöyleydi;  Kahramanlar 1904 ada,39 parsel ile 1905 ada, 29 parsel arasına tüp geçit yapılamsı için hazırlanmış olan Konak Belediyesinin 1/1000 ölçekli imar planı önerisinin görüşülmesi idi.

Bu yapılacak olanı imar Kanunu, İmar yönetmeliği ve teknik anlamda inceleyelim.

İmar Kanunu, İmar adasını, dört tarafı yol ile çevrili alan olarak tarif etmektedir.Yollarda bilindiği gibi kamuya aittir.

Buralarda araç,  itfaiye, ambulans , yüklü kamyon gibi araçların geçmesiyle birlikte, yolun altında da, içmesyu, kanalizasyon, doğalgaz, internet, telefon hatta şehriri su basmasın diye yağmursuyu dreanaj kanalları geçirilir.

Dolayısı ile, yolun altı, yolun üstü ve yolun havadaki hakkı olduğu gibi kamuya aittir.

Ayrıca, Çevre ve Şehiriclik Bakanlığınca çıkartılmış olan İmar Yönetmeliğinde, yola sıfır olarak yapılan binaların bile 1.katından itibaren balkon ve çıkma yapmasını yasaklamıştır.

İşin teknik tarafını  ise şöyle açıklayalım; iki bına farklı tarihlerde yapılmış aralarında en az 10m mesafe vardır. Bu binaların katları farklı, kitleleri farklı, yükleri farklı haliyele deprem anında davranışları farklıdır.

Bilindiği gibi İzmir 1. derece deprem bölgesi olduğu gibi, en son 30 Ekim depreminde yaşadığımız felaket ortada, kaybettiğimiz vatandaşlarımızın acısı hala yüreğimizdedir.

Bu deprem felaketinin acıları henüz sarılmamış iken, alüvyon zemin olduğu ve dere kenarında yapılaşmış hangi tarihte hangi malzemeler kullanılarak nasıl yapıldığı bile bilinmeden, bununla ilgili hiç bir teknik rapor alınmadan sırf hastane yaklaşımıyla iki bina arasına tüp geçit yapması ne tür sonuçlar doğurur bunun  sorumluluğunu kimler alır? 

Bu madde onaylanırken el kaldırarark onay veren meclis üyeleri nasıl bi şeye el kaldırıdıklarını biılyorlarmı?

Hiç istemeyiz ama o sokakta yarın bir yangın çıksa itfaiye merdiveni ile o tüp geçitin altında geçebilecek mi?

Bir nakliye kamyonu üzeri yüklü halde o tüp geçite çarpmadan geçebilecekmi?

En önemlisi, iki binayı, iki farklı deprem yükü olan yapıyı ucube  şekilde birbirne bağlayan tüp geçitin bir deprem anında hangi binayı yıkacağı veya tüp geçitin kendisinin düşeceği, vatandaşların can emniyetleri ne olacak?

Neye karşı, ne için bu kafdar büyük bir risk alınıyor ve neden  şehirin tam oratasında hançer gibi saplanoyor?

Yetkilileri uyarmak istiyoruz,

Beyler, bayanlar  teknik konularda siyaset olmaz, doğayla ancak akıl ve bilim kullanarak mücadele edilir.

Uyaralım dedik!


Kaynak: