x
   

Şu Çılgın Türkler

23 Temmuz 2014 Çarşamba , 23:30
Okunma: 3312
0 Yorum

Aydınların yaşadığı şehirde böylesi bir tiyatro oyunu için bilet bulamamış olması gerekirken..,

 

22 Temmuz Salı günü Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosunda, Samsun  Sanat Tiyatrosu tarafından Turgut Özakman’ın Kitabından tiyatro sahnesine uyarlanan ”Şu Çılgın Türkler” adlı oyunu Temiz İzmir Derneği Üyeleri izledik.

Geçtiğimiz yıllarda, “Aşk Olsun Çocuk Sana” adlı eseri yazan, yöneten Yaşar Gündem, 68 gençliğinin fidanları Deniz Gezmiş, Yusuf aslan, Hüseyin İnan ve arkadaşlarının hayatlarını ve hazin sonunu yalın dille anlatan oyununu, yine Karşıyaka Açıkhava Tiyatrosunda neredeyse salonun yarısından çoğu boştu. O yıllarda kaleme aldığım;
 
“Bugün bir dostumun tavsiyesi üzerine Karşıyaka Tiyatrosunda oynanan Aşk olsun sana çocuk tiyatrosuna gittim. İyiki de gitmişim her bir sahnesini hüzünlenerek izledim, izlerken çok geçmişlere gittim hayal meğer hatırladığım ilkokul birinci sınıf yıllarıma gittim, rahmetli anacığımın ağladığı sahneler geldi gözümün önüne gözlerim yaşardı. O tarihlerde anlayamadığım bu gözyaşlarının şifresi çözdüm. Bu oyun benim için gerçekten önemliydi. Oyunu soluksuz izledim ilk ara verildiğinde sağıma soluma baktım tiyatro neredeyse boştu, bu oyun İstanbul sahnesinde oynansaydı boş olması gayet doğaldı. Ama burası İzmir CHP nin kalesi idi boş olması mümkün olmamalıydı, bu düşüncelerle ikinci bölümü yine soluksuz izledim. Zaman, zaman gözyaşlarıma mani olmaya çalıştım pek becerdim dersem yalan söylerim. Oyun bitti ve ben bir şekilde oyunu sahneye koyan kişiyle sohbet edebilmek için bekledim. Sn Yaşar Gündem beyefendiyle tanışma fırsatı yakaladım. İlk sorduğum soru böylesine bir oyunun neredeyse boş sıralara oynanmasının nedenini sordum,”Ne yazık ki boş” demenin dışında bir yorum yapmadı.. Kendisi gerçek bir sanatçıydı ne diyebilirdi ki?”
 
Neyse ki bu sefer salon tam anlamıyla dolu değildi, ama “Aşk Olsun Sana Çocuk” oyunu gibi boş değildi. 
 
Anlatmak istediğim şey, aydınların kenti olarak bilinen, Güzel İzmir’imiz için tiyatronun doluluk oranı, her iki oyunda izlenmesi gereken tarihe ışık tutan gerçeklerdir. Bu tiyatro oyununun da belediye başkanlarımızın olması gerekmez miydi? 
 
Meydanlarda, 68 Kuşağını her fırsatta dillendiren onlar değil mi?  
 
Cumhuriyetin kurulması üzerinden 91 yıl geçti, hala Cumhuriyet kaygıları yaşamak istemiyorsak,”Şu Çılgın Türkler” oyunu, şayet bir kez daha sergilenmesi halinde, mutlaka çocuklarımızın bu oyunu izletmeliyiz diyorum.
 
 
 


Kaynak: