x
   
03.05.2013 13:14:49
Okunma: 5294
1 Yorum

Süleyman Gençel
Metro kaç paraya maloldu?

Hafızamızı biraz tazeleyelim. Zira biz Türkler her şeyi çabuk unutuyoruz.

17 Mart 2005 tarihli bir haber var gazetelerde.

“İzmir Büyükşehir Belediyesi, metro ağının Ege Üniversitesi Hastanesi'nden Bornova merkeze ardından otogara uzatılması için proje ihalesine çıktı. 12 firmanın teklif verdiği ihaleyi kazanan firma, projeyi 120 gün içinde teslim edecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kamu kuruluşlarında proje hazırlama sürecinin uzun ve zahmetli olduğunu belirterek, "Biz, yarın kaynak bulduğumuzda elimizde proje hazır olsun istiyoruz. Bir yandan hemen hayata geçirilebilecek projelere başlarken, diğer yandan metro ağının Otogar'dan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne uzatılabilmesine olanak sağlayacak altyapıyı hazırlıyoruz" dedi.

Ege Üniversitesi Hastanesi-Otogar hattının mühendislik projesi ihalesi için başvurular 26 Ocak'ta sona erdi. Oluşturulan ihale komisyonunun teklifleri değerlendirdiği ve sonuçları en kısa sürede açıklayacağı belirtildi. Konuyla ilgili bilgi veren Başkan Kocaoğlu, "Paramız olursa projeyi biz yaparız. Paramız olmazsa, bizden sonraki arkadaşlar yapar. Biz hemen hayata geçirilebilecek projeleri yapıyoruz. Diğer yandan da kaynak bulduğumuz takdirde başlanacak çalışmaların altyapısını hazırlıyoruz" dedi.

Ege Üniversitesi Hastanesi önündeki metro son duraktan Bornova Hükümet Konağı önüne gidecek hattın uzunluğu 3.2 kilometre olarak belirlendi. Hattın otogara bağlanması için iki farklı güzergah düşünülüyor. İlk düşünceye göre Halkapınar Metro İstasyonu'ndan Kamil Tunca Bulvarı'nı izleyerek otogara ulaşacak yeni bir hat açılacak. İkinci düşünceye göre Bornova metro son duraktan Ege Üniversitesi kampusünü takiben otogar bağlantısı kurulacak. Bu iki seçenekten hangisinin tercih edileceği, yapılacak proje fizibilite çalışmalarının ardından 'verimlilik' esasına göre belirlenecek. 27 Şubat'ta inşaat ihalesi gerçekleştirilecek 5 kilometre uzunluğundaki Üçyol-Üçkuyular hattının temelinin ise Nisan ayında atılması planlanıyor.

Üçyol - Üçkuyular hattı projelendirilirken, metronun Balçova-Narlıdere ile Buca'ya da ulaştırılmasına olanak sağlayacak planlar yapıldı. Balçova-Narlıdere hattında ilk etap olarak metronun Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ulaştırılması hedeflendi.

Balçova Kavşağı, Kipa ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi olmak üzere 3 istasyonun yer alacağı yaklaşık 4 kilometrelik bu hattın yapımına ise Üçyol - Üçkuyular hattının hizmete alınmasının ardından kaynak bulunması halinde başlanması planlanıyor…”

Aradan 8 yıl geçmiş. Dile kolay.

Sonra ikinci haber geliyor, 25 Mart 2007’de “İhale Bayındır İnşaat'ın” başlığı ile ve şöyle devam ediyor.

“İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, 11 firmanın katıldığı ihaleyi, 90 milyon 898 bin 248 YTL ile en düşük telifi veren Bayındır İnşaat firmasının kazandığını kaydetti.

Firmaya tebligat yaptıklarını belirten Kocaoğlu, "Sonuçla ilgili itiraz olmazsa yer teslimi yapılacak" dedi.

Kocaoğlu'nun bu müjdeli haberiyle birlikte İzmirliler çifte sevinci bir arada yaşadı.

Kocaoğlu 15 gün içinde firmanın imzaya davet edileceğini sözlerine ekledi.

İzmir Metrosu, 5.5 kilometrelik Üçyol-Üçkuyular hattının tamamlanmasıyla birlikte 17 kilometre uzunluğa ulaşacak. Mayıs ayında başlanabileceği ifade edilen hatta çalışmaların 22 ayda tamamlanacağı ve 2007 yılının ilk aylarında hizmete gireceği tahmin ediliyor."

İhaleye giren firmaların verdikleri teklifler

Bayındır inşaat.90.898.248.ytl

Tinsa ltd.119.952592.ytl

Ceylan inşaat.132.836.993.ytl

ukr metro&gülermak.132.900.788.ytl

Biz de merak ettik. 8 yılda bitirilmeyen metronun İzmirlilerin cebinden kaç lira götürdüğünü…

İşte aldığımız yanıt.

“Üçyol- Üçkuyular hattı 5.5 kilometre uzunluğunda olup yapım çalışması devam etmektedir. Maliyeti 257 milyon 168 bin 956 lira 21 kuruştur.

Bornova Hastane EVKA arasında tamamlanan ve 2.5 kilometre olan güzergahın maliyeti 79 milyon 925 bin 474 lira 67 kuruştur.

Taşımacılığın yapılması için ayrıca 32 vagon alınmıştır. Bunun maliyeti de 75 milyon 438 bin 431 lira 04 kuruştur.

Sonuçta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir hattın genişletilmesi için ödediği bedel 412 milyon 532 bin 861 lira 92 kuruştur."

Buna işletme kaybını da ekleyince maliyet Slovenya devletinin bir yıllık üretimine eşit durumdadır.

İş bu kadar la da bitmiyor.

Yukarıdaki haberlerde “şu hattı da yapacağız, bu hattı da bitireceğiz” diyen Kocaoğlu’nun son bombası şöyle…

Büyükşehir belediyesinin tarafımıza gönderdiği yazıda şu gerçekler de göz önüne konuluyor.

“Halkapınar – Otogar, Üçkuyular – Narlıdere, Üçyol – Dokuz Eylül Tınaztepe Yerleşkesi hatlarının Ulaştırma Kakanlığı Altyapı Müdürlüğü tarafından yapılmaları için İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak başvuruda bulunulmuş, 06 – 12 – 2010, 05 – 03 – 2012 ve 12 – 04 – 2013 tarihlerinde başvurular yapılmış ancak kurumumuza bir geri dönüş olmamıştır.”

Meydanda hükümeti yerden yere vuran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı kapalı kapılar ardında AKP’ye avuç açmış bekliyor.


Etiketler:

Misafir - 04.05.2013 23:24:43

  • Alper BEKTAŞ
  • Beyimiz büyük Mersedes Makam arabasıyla caka satsın,yaz-kış klimayı açıp keyfine baksın, ne yani mersedesi bırakıp gariban gibi metroya mı binecek ? Çok ta umurunda adamın metronun ne zaman biteceği...
  • Yazarın Diğer Yazıları