Plancılar Odası Davayı Açtı, Kurumlara Dilekçeler Sunuldu
Urla Belediyesi, 1/1000 ölçekli Urla 1. Etap Uygulama İmar Planı Revizyonu’na yapılan itirazı reddetti. Ancak süreç burada bitmedi. İzmir Şehir Plancıları Odası plan hakkında dava açtı, Tarım İl Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne de ayrı ayrı başvurular yapıldı. Şimdi soru şu: Bu planın sonu nereye varacak?
Urla Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından gönderilen resmi yazıyla, Temiz İzmir Derneği adına yapılan itirazın reddedildiği bildirildi. Yazıda; 1/1000 ölçekli Urla 1. Etap Uygulama İmar Planı Revizyonu’nun, askı sürecinde yapılan itirazların Belediye Meclisi tarafından değerlendirilerek “ilgili kurum görüşleri doğrultusunda hazırlandığı” gerekçesiyle reddedildiğini öğrendik!
Ancak bu red kararı, planın hukuki ve idari denetimden geçtiği anlamına gelmiyor.
PLANCILAR ODASI DAVAYI AÇTI
İzmir Şehir Plancıları Odası, söz konusu planın şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından sorunlu olduğu gerekçesiyle yargı yoluna başvurdu. Açılan dava ile birlikte, plan artık yalnızca belediye meclisi kararlarıyla değil, mahkeme denetimiyle değerlendirilecek.
KURUMLARA AYRI AYRI BAŞVURULARIMIZ YAPILDI
Öte yandan planın;
- tarım alanları,
- doğal eşikler,
- üst ölçekli planlara uygunluk
başlıklarında ciddi soru işaretleri barındırdığı gerekçesiyle Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne de dilekçeler sunuldu.
Bu başvurular kapsamında, planın tarım mevzuatı, çevresel etkiler ve kademeli birliktelik ilkesi açısından yeniden incelenmesi talep edildi.
“REDDEDİLDİ” DEMEK, “BİTTİ” DEMEK DEĞİL
Uzmanlar, belediye meclislerinin itirazları reddetmesinin idari bir işlem olduğunu, asıl belirleyici sürecin yargı ve bakanlık incelemeleri olduğunu vurguluyor.
Kamuoyunda ise şu soru yüksek sesle soruluyor:
Biz bu planın nereye varacağını görebiliyoruz da, bu planı yapanlar gerçekten görebiliyor mu?
YENİ DETAYLAR GELİYOR
Plan sürecine ilişkin dikkat çekici yeni bilgilerin önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağız,
Bu açıklama, Urla’daki imar tartışmalarının henüz yeni başladığı yorumlarına neden oldu.
Urla Belediyesi itirazı reddetti, ancak süreç kapanmadı.
Dava açıldı, kurumlar devrede, sorular masada.
Ve şimdi herkes aynı şeyi merak ediyor:
Bu plan gerçekten uygulanabilecek mi, yoksa mahkemeden mi dönecek?
Biz çok sabırlıyız.




