Geçtiğimiz günlerde Karşıyaka belediyesi Bilgi Edinme Biriminden sorularımızı yönelttik,
Cevap geldi gelmesine de eksik geldi!
Hangi eksikliklerin olduğunu ilerleyen saatlerde paylaşacağız.
Önce sizlerle sorduğum soruyu sonra gelen cevabı paylaşalım;
KARŞIYAKA BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında aşağıdaki hususlarda bilgi talep etmekteyim:
Karşıyaka Belediye Meclisi’nin 07.01.2016 tarih ve 10 sayılı kararı ile;
Karşıyaka Mavişehir Mahallesi 2043 Sokak No:9’da bulunan Denizkent Restoran ve Kafeterya,
Caher Dudayev Bulvarı No:33’te bulunan Restoran,
Mavişehir Taypark içindeki Aziz Nesin Bulvarı No:114’te bulunan Kafeterya,
Atakent Mahallesi 2035 Sokak No:36’da (Ahmet Taner Kışlalı Parkı içinde) bulunan Kafeterya,
10 yıllık intifa hakkı, %96 hissesi belediyemize ait olan KENT A.Ş.’ye ayni sermaye olarak aktarılmıştır. Bu hakkın süresinin 10.12.2025 tarihinde sona ereceği kararda açıkça belirtilmiştir.
Buna rağmen aynı taşınmazların intifa hakkının, süre dolmadan önce yeniden KENT A.Ş.’ye devri için meclise önerge sunulmuştur.
Bu durumda şu hususların açıklanmasını talep ediyorum:
İntifa hakkı süresi henüz sona ermeden, aynı taşınmazların yeniden devri yönünde önerge sunulmasının hukuki dayanağı nedir?
Türk Medeni Kanunu’nun 794. maddesi uyarınca intifa hakkı süreli olup, mevcut hak sona ermeden yeniden tesis edilmesi mümkün değildir. Bu konuda belediyenizin hukuki görüşü nedir?
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu m.64 ve devamı uyarınca kamu taşınmazları üzerinde kira, intifa ve irtifak hakları yalnızca ihale yoluyla tesis edilebilir. Süresi dolmadan yapılan uzatma işlemleri ihalesiz işlem sayıldığından, belediyeniz bu kararı hangi kanuni hükme dayandırmaktadır?
5393 sayılı Belediye Kanunu m.18/e’ye göre belediye meclisi taşınmazlar üzerinde sınırlı ayni hak tesisine karar verebilir. Ancak mevcut hakkın süresi dolmadan önce yeniden karar alma yetkisi bulunmamaktadır. Bu konuda belediye meclisinin görüşü nedir?
Danıştay 6. Daire’nin E:2013/9111, K:2016/1841 sayılı kararında; “Kamu taşınmazları üzerinde tesis edilen kira veya intifa haklarının süresi dolmadan uzatılması hukuken mümkün değildir. Böyle bir uygulama, 2886 sayılı Kanun’un rekabet ve şeffaflık ilkelerine aykırıdır. Süresi bitmeden alınan uzatma kararları sakat olup iptali gerekmektedir” denilmiştir. Belediyeniz bu emsal karara rağmen hangi gerekçeyle süre bitmeden intifa hakkını yeniden devretmeyi planlamaktadır?
Kanunda öngörülen süre içerisinde başvurumun yanıtlanarak tarafıma bildirilmesini arz ederim.
Nivent Kurtuluş
GELEN CEVAP;
Sayın Nivent KURTULUŞ
06.10.2025 tarihinde Karşıyaka Kaymakamlık Makamına gönderilen ve Belediyemize aynı tarihte iletimi sağlanan elektronik postanız içeriğindeki hususlar Emlak İstimlak Müdürlüğümüzce incelenmiş ve aşağıdaki gibi değerlendirilmiştir.
Karşıyaka-Mavişehir Mahallesi 2043 Sokak No: 9 adresinde bulunan Denizkent Restoran ve Kafeteryanın, Karşıyaka – Caher Dudayev Bulvarı No:33 adresinde bulunan Restoranın, Karşıyaka-Mavişehir Tay Parkı içindeki Azizi Nesin Bulvarı No:114 adresinde bulunan Kafeteryanın, Karşıyaka- Atakent Mahallesi 2035 Sokak No:36 adresinde (Ahmet Taner Kışlalı Parkı içinde ) bulunan Kafeteryanın Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından belirlenecek değer üzerinden 10 yıllık intifa hakkının, %96 hissesi Belediyemize ait olan KENT A.Ş.’ye ayni sermaye olarak aktarılması Meclisimizin 07/01/2016 gün ve 10 sayılı kararı ile uygun görülmüş olup, söz konusu süre 10/12/2025 tarihinde sona ereceğinden, süre sonu itibariyle Karşıyaka-Mavişehir Mahallesi 2043 Sokak No: 9 adresinde bulunan Denizkent Restoran ve Kafeteryanın, Karşıyaka – Caher Dudayev Bulvarı No:33 adresinde bulunan Restoranın, Karşıyaka-Mavişehir Tay Parkı içindeki Azizi Nesin Bulvarı No:114 adresinde bulunan Kafeteryanın, Karşıyaka- Atakent Mahallesi 2035 Sokak No:36 adresinde (Ahmet Taner Kışlalı Parkı içinde ) bulunan Kafeteryanın Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından belirlenecek değer üzerinden 10 yıllık intifa hakkının, %96 hissesi Belediyemize ait olan KENT A.Ş.’ye ayni sermaye olarak aktarılması Meclisimizin 01/10/2025 gün ve 116 sayılı kararı ile uygun görülmüştür.
5393 sayılı Belediye Kanununun “Meclisin Görev ve Yetkileri” başlıklı 18’inci maddesinin (i) bendinde, bütçe içi işletme ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa tabi ortaklıklar kurulmasına veya bu ortaklıklardan ayrılmaya, sermaye artışına ve gayrimenkul yatırım ortaklığı kurulmasına karar verme yetkisinin belediye meclisine ait olduğu hüküm altına alınmıştır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun “Sermaye Koyma Borcunun Konusu” başlıklı 127’nci maddesinde, taşınır ve taşınmaz mallar ile bunların faydalanma ve kullanma haklarının ticaret şirketlerine sermaye olarak konulabileceği belirtilmiştir.
Aynı Kanunun “Ayni Sermaye” ana başlığı altında yer alan 342’nci maddesinde ise, üzerlerinde sınırlı ayni hak, haciz veya tedbir bulunmayan; nakden değerlendirilebilen ve devredilebilen her türlü malvarlığı unsurunun (fikri mülkiyet hakları ve dijital varlıklar dahil) ayni sermaye olarak konulabileceği düzenlenmiştir.
Yine 343’üncü maddede, konulacak ayni sermayenin değer tespitinin şirket merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesince atanan bilirkişilerce yapılacağı, bilirkişi raporuna kurucular veya menfaat sahiplerinin itiraz edebileceği, mahkemenin onayladığı değer tespit kararının kesin olduğu hükme bağlanmıştır.
Bu çerçevede, söz konusu taşınmazlara ilişkin olarak alınan Meclis Kararı doğrultusunda, öncelikle Asliye Ticaret Mahkemesi nezdinde intifa hakkı değer tespitleri yapılacak, akabinde Ticaret Siciline tescil işlemleri tamamlanacaktır. Tescil işlemlerinin ardından, taşınmazlara ilişkin intifa hakları, mevcut intifa hakkı süresi bitimi sonrasında Şirkete ayni sermaye olarak devredilebilecektir.
Dolayısıyla, alınan Meclis Kararı doğrudan intifa hakkı devrini değil, yalnızca devre konu intifa hakkının değer tespiti ve tescil süreçlerinin başlatılmasını içermektedir.
Bilgilerinize sunulur.
İmza yok!!!