x
     

Biz elimizden gelen mücadeleyi yaptık..,

22 Aralık 2017 Cuma , 11:56
Okunma: 3011
0 Yorum

İlgili kurumlar bizim mücadelemizde neden karşımızda olduklarını anlayamadık.

 

İstinye Park Beton Santrali hakkında ön inceleme sonucunda soruşturma izni vermeyen Balçova Kaymakamlığına bugün sunduğumuz itirazımızın bir bölümünü sizlerle paylaşıyorum.

 
Eklerinde Danıştay Kararları ve bugüne kadar yazmış olduğumuz yazılarla birlikte epey bir kalın dosya ile teslim ettik. 
 
Hayırlara vesile olsun.
 
 
…., Tarafıma 14.12.2017 tarihinde tebliğ edilen kararın kaldırılmasını talep ediyorum.
 
Açıklamalarım;
 
“Tetkike konu beton santralinin münferit tesis niteliğinde olmadığı, inşaatı devam eden alışveriş merkezinin şantiyesinin ayrılmaz bir parçası olduğu..,”
 
Bu açıklama yanlıştır. İmar planında sanayi alanına ayrılmamış bulunan taşınmaz üzerinde beton santrali yapılmasına imar mevzuatı uyarınca olanak bulunmadığından, AYRILMAZ BİR PARÇASI OLAMAZ. Ayrıca BETON SANTRALİNİ ŞANTİYE BİNASI olarak tabir edilmesi mümkün değildir. Beton santralinin şantiye binası olarak değerlendirilmesi tamamen yanlı bir ifadedir.
 
Şantiye binaları inşaat suresince kullanılan bir yapı olduğu yazılmakta, BETON SANTRALİ hangi mevzuata göre, ŞANTİYE Binasının ayrılmaz bir parçası olduğu yazılmamış. 
 
CED Yönetmeliğine tabi değildir. Peki imar planına aykırılığı söz konusu olmadığının bir açıklaması olmadığı gibi, cevre kirliliğine de sebebiyet vermediği konularında bir açıklama yapılmamıştır.
 
İncelemeyi yapan muakkip Beton Santrali ifadesini özellikle kullanmadığı da ortadadır. Ayrıca incelemeyi yapan muakkip Şantiye binasını tabir ederken, “Şantiyede çalışanların ve ziyaretçilerin barınma çalışma yeme içme ve benzeri günlük ihtiyaçlarını karşılamak..,” BETON SANTRALLERİ NE ZAMANDAN BERİ ŞANTİYE ÇALIŞANLARININ YEME İÇME VE GÜNLÜK İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAKTADIR? Burada çalışan işçiler beton mu yemekte yoksa misafirlerini beton içinde mi ağırlamaktadır? 
 
Oysa, beton santralinin
 
1-Kurulduğu yerin imar planında sanayi alanı olması gerekir
 
2-Yaratacağı cevre kirliliğinden dolayı CED Yönetmeliğine tabidir.

Süresinin az olması veya  dışarıya beton satmaması cevre kirliliğini azaltan veya ortada kaldıran bir gerekçe değildir..
 
Hele hele, şirket tarafından beyan edilen “90m3/saat kapasiteli beton santralinin, faaliyet ile ilgili ÇED Yönetmeliğinde, 100 m3/saat eşik değer bulunması ve faaliyetin üretim kapasitesinin  de  bu eşik değer altında kalması nedeniyle ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında değerlendirildiği üretim kapasitesi bir kandırmaca dan ibarettir.
 
Gece gündüz demeden devam eden bir inşaatın beton üretim kapasitesini kim, nasıl ve ne şekilde kontrol edecektir?
 
CED istenmesi gereken üretim kapasitesinin 100m3/saat olduğu bilindiğine göre, şirket tarafından beyan edilen 90m3/saat olan üretim kapasitesi (10m3 alt değeri) tesadüf değildir
Halbuki bu kadar inandırıcı olmayan sebeplere sığınmaktansa, şehrin ortasında, imar planına aykırı ve CED’İ dahi olmayan bir beton santralinin faaliyetine son verilmesi gerekmez mi?
 

Varsayalım, 100 metre küpün altında, 100 metreküp çevreye zarar veriyorsa 80 metreküpte çevreye zarar verir. Bahse konu yer Şehrin tam merkezidir.

 
1 Haziran 2013 yılında yayınlanan Resmi Gazetede yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği Değişikliğinde ise;
 
 
“Ancak kamuya ait alanlarda kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan karayolu, demiryolu, liman, yat limanı ve benzeri ulaşım tesisleri, bunların tamamlayıcı niteliğindeki iskele, açık ve kapalı barınak, tersane, tamir ve bakım istasyonları, tünel, köprü, menfez, baraj, hidroelektrik santralı, sulama ve su taşıma hatları, su dolum tesisleri, arıtma tesisleri, her tür ve nitelikteki enerji, haberleşme ve iletişim istasyonları ve nakil hatları, doğal gaz ve benzeri boru hatları, silo, dolum istasyonları, rafineri gibi enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma, iletişim ve diğer altyapı hizmetleri ile ilgili tesisler ..,bu işleri yapmak üzere geçici olarak kurulan beton ve asfalt santralleri, yapı ruhsatına tabi değildir. Bu tür yapı ve tesislerin projelerinin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca incelenerek onaylanmış olması, denetime yönelik fenni mesuliyetin üstlenilmiş olması ve inşasına başlanacağının, ilgili yatırımcı kamu kurum ve kuruluşu tarafından mülkiyete ilişkin bilgiyle birlikte yazılı olarak ilgili idareye bildirilmesi gerekir. Bu yapılarda sorumluluk ilgili kamu kurum ve kuruluşunundur.”
 
 
İstinye Park İnşaatı Kamuya mı ait, yoksa Kamu adına mı inşaat yapmakta?
 
Saatte 100 metreküp beton santrali günde 10 saat çalışırsa, 1000 metreküp beton yapar.
 
İstinye Park İnşaatının betonarme projesi tetkik edildi mi? 
 
Günlük beton ihtiyacı kaç metreküp?
 
Böylesi bir inşaatın beton ihtiyacını karşılamak için günde en az 14 ya da 15 saat çalışıldığı düşünüldüğünde,  etrafa yaydığı  TOZ ve GÜRÜLTÜ ne olacak bu alan Sanayi Alanı değil.
 
İncelemeyi yapan muakkibe sormak lazım, SANAYİ ALANINA BEN EV YAPABİLİRMİYİM? İmar Planı mevzuatları değişebiliyor. Hatta mezarlık alanına Beton Santrali kurayım. 
 
Etrafında binlerce konut var, her gün 100 Binlerce kişi geçmekte iken, bir AVM yapılacak diye halk tozu ve gürültüyü çekmek zorunda nasıl bırakılır?
 
100 metreküp ÇED kapsamı dışında, peki Çevre Mevzuatından muaf mı?
 
Hani bunun deşarj izni?
 
Etrafa verdiği toz ölçümleri ne olacak?
 
Çöktürme havuzlar (betonsuyu havuzları)
 
Kimyasal arıtma yapıyor mu?
 
Bunların tüm raporları verildi mi?
 
Deşarj nereye yapıldı, kanalizasyona mı yoksa..,
 
Tüm bu sorular incelenmeden,  Balçova Kaymakamlığı tarafında imza altına alınan kararın son kısmında;

“.., adı geçen görevlilerle ilgili bir ihmalin bulunmadığı, dolayısıyla adı geçen şahısların kamu zararına sebep olmadıkları ve görevlerini ihmal etmedikleri, isnat edilen suçlamaların sübut bulunmadığı…”
 
Kamu zararı kavramı tartışılır, ÇEVREYE VERİLEN ZARAR EN BÜYÜK KAMU ZARARIDIR.
 
Kamu zararı sadece parasal değildir, 
 
Yasa mevzuata uygun olmayan, ve yapmayan belediye görevlilerinin yargılanması ve bu kararın kaldırılmasını talep ederken, incelemenin sadece Balçova belediye çalışanları değil, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ilgileri hakkında soruşturma açılmasını talep ediyorum.
 
TEMİZ İZMİR DERNEĞİ ADINA
 
Nivent KURTULUŞ
 
 
EKLER;
 
DANIŞTAY KARARLARI
Konuya ilişkin gazete haberleri
İlgili yerlerle yazışmalar ve cevapları 
 
Soruşturma izni verilmemesi kararının tam metniİ
 


Kaynak: