x
     

Çeşme Belediyesinde İmar Kanunu

4 Şubat 2022 Cuma , 20:10
Okunma: 2823
0 Yorum

Geçerli değil mi?


Çeşme belediyesi,

Yine cevaplamadı,

Oysaki, Çeşme Kaymakamlığı,

"Nivent KURTULUŞ'un "Nezir'in Kulesi" hakkındaki ilgi başvurusu ekte gönderilmiştir. 3071 Sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanuna göre  başvuruda bahsi geçen hususların değerlendirilmesi ve neticesinden 04.02.2022 tarihine kadar başvuru sahibine ve Kaymakamlığımıza bilgi verilmesi hususunda;"

Bu gün cevaplanması lazımdı,

Cevaplanmadı!

Ne diyecekler,

Nezir Kulesi yapılan yerin imar planı var mı diyecekler,

Evet biz inşaat ruhsatı veremedik. Ama kuleyi "başkanın şifahi talimatıyla yaptık" mı diyecekler,

Plansız, ruhsatsız yere başkan yardımcımız Fahika Öner'in oluruyla yasalara aykırı olarak ihaleye mi çıktık diyecekler,

Kule yokmuşçasına plan yaptık. Ama hala askıya çıkaramadık mı diyecekler,

Bizde bekleyip duruyoruz!

Çeşme Belediyesinin yapmış olduğu usulsüzlüğü Çeşme Kaymakamlığı ne diyor?

Kaymakamlıkta bizim gibi bekliyor mu?

Bakın Kanun nediyor;

"Bir inşaata ruhsat alınmadan başlanmışsa veya inşaat ruhsata aykırı şekilde tamamlanmamışsa imar kurallarına aykırı bir inşaatın yani kaçak inşaatın varlığı söz konusu olur."

Yargıtay 14. HD.8.6.2010 Tarih. 2010/3897 Esas. 2010/6681 Karar.
 
“3194 sayılı İmar Kanunu’nun 26 ve 27. maddelerindeki hükümler gereğince yasadaki ayrık durumlar hariç her turlu inşaatın yetkili mercideki alınacak ruhsat ve yetkili merciin onayladığı plana uygun yapılması gerekir. Şayet bir inşaata ruhsatsız başlanmış veya ruhsat olmakla birlikte inşaat ruhsatın eki olan projesine aykırı yapılmışsa o inşaat “kaçak inşaat” kabul edilir ve aynı yasanın 32. maddesi uyarınca da yıkıma tabi tutulur."

Çeşme ilçesinde İmar Kanunu işlemiyor mu?

İbreti alem için Kulenin yıkılması lazım!

"Yasalar uyarınca yıkımı zorunlu olan bir yerin ekonomik değer olarak varlığı da düşünülemez."

Yasalara aykırı yapılan imalatlar yıkılır yapılan harcamalar kendilerinden alınır.

 

Şimdi gelelim cevaplanmayan sorularımıza;


Sayın Kaymakamlığınız tarafından Nezir'in Kulesi ile ilgili aşağıdaki sorularımın yanıtlanmasını talep ediyorum.


1- Kaymakamlığınız tarafından MAARİF Müfettişi incelemesinde tutanaklara geçen

Fen İşleri Müdürünün ifadesinde;

“Belediye başkanımızın şifahi talimatı üzerine söz konusu yapının yapım ihalesi için 18.03.2020 tarihinde olur alınmıştır. Yapılacak yapı ticari veya kullanılacak bir yapı değildir. KAMU ALANINDA İNŞAA EDİLMİŞTİR. Yapı RUHSATSIZ OLARAK İNŞAA EDİLMİŞTİR. Bu benim sorumluluk alanım dışındadır. Müdürlüğümüze anıt yapının projesi geldi bunun üzerinden 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 19. Maddesi kapsamında açık ihale düzenlendi..,"133.361,58 TL + KDV olarak ihale edildi. Bina bu kapsamda yapılarak geçici kabulü yapıldı.”

İmar Müdürü ifadesinde

“.., Ancak başkanlığın emir ve talimatı üzerine 1 ay önce imar plan tadilatı hazırlıklarına başladık..,”

Bu ifadelerden yola çıkarak NEZİR'in KULESİ Kaçak konumdadır. Çeşme belediyesi tarafından Yapı Tatil Zaptı tutulması gerekirken tutulmadığı ortadadır. Kaymakamlığınız tarafından iş ve işlemlerin ne zaman yapılacağının net açıklaması nedir?

2-Başkan yardımcısı Fahika hanım da İHALE OLURUNA İMZA ATMIŞ! Bu  açıklamada müfettiş raporunda vardır. İhale Kanunu diyor ki;

Madde 62- Bu Kanun kapsamındaki idarelerce mal veya hizmet alımları ile yapım işleri için ihaleye çıkılmadan önce aşağıda belirtilen hususlara uyulması zorunludur:

c) (Değişik: 18/4/2007-5625/5 md.) Yapım işlerinde arsa temin edilmeden, mülkiyet, kamulaştırma ve gerekli hallerde imar işlemleri tamamlanmadan ve uygulama projeleri yapılmadan ihaleye çıkılamaz.

İmar planı ve ruhsatı olmayan Kule İnşaatı için nasıl KAMUNUN PARASI ile ihaleye çıkıldığının net açıklaması nedir?

3-Yine müfettiş raporuna yansıyan

"..,Bahse konu Çeşme İlçesi, Dalyan Mahallesinde yer alan yapımı tamamlanmış olan Nezir'in Kulesi'nin Çeşme Belediye Başkanlığı tarafından Yapı Ruhsatı düzenlenmeden, yukarıda belirtilen 3194 sayılı imar Kanunu'nun 3. ve 26. maddeleri, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 5. maddesinin 12. fıkrasına aykırı olarak yapıldığı anlaşılmış olmakla..,"

Bu ifadelerin olduğu rapora nasıl soruşturma izni verilmediğinin net açıklaması nedir?

4-Çeşme ve büyükşehir belediye meclisinde ruhsatsız yapılan kule için ;

Meclisten onay gören planda ne yazıyor derseniz?

"Bakı ve Seyir Terası (Kule) alanında 5.50 m x 5.50 m ebatların Yençok: 12.50 m yüksekliğinde kültürel amaçla kullanılmak üzere kule yapılabilir.” 

Meclis kararından anlaşılacağı üzere sanki yapılmış kule yokmuşcasına kule yapılabilir ifadesi ortada olan usulsüzlüğe kılılıf uydurmak olduğu da ortadadır.

Plan henüz askıya çıkmadığı ve onanmadığı sürece KULE KAÇAK konumda olduğundan YAPI TATİL ZAPTI uygulanması gerekmektedir.

Kaymakamlığınız tarafından yukarıdaki sorularımın maddelere ilişkin cevaplanmasını isterken,

Kaymakamlığınıza sunduğumuz dilekçede yer alan;

Çeşme Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından, İdari Bina, Çok Amaçlı Bina ve Konteyner Yapım İşi ­ Temmuz ayında 2021/412459 bir ihale yapıldığı, ihalesi yapılan yerin imar planlarının olup olmadığı, var ise imar planında ne olarak geçtiği" sorulmaktadır. 

Sorumuza hala yanıt alamadığımızı hatırlatmakta fayda görmekteyiz.
 
 
 

 


Kaynak: