2002 yılından beri süre gelen iktidarın değişme umudunu yaşadıgımız ama kazanılamayan seçimler sonrası umutla erken seçimi beklerken CHP nin bölünmesi gerçekleşti.
Ben bu bölünmenin bir şans olduguna inananlardanım…
CHP mutlak bultan olayı olmadığını ve iktidarın seçimde kaybettiği Belediye Başkan ve meclis üyeliklerini geri almak için hukuki sebepler yaratmadıgını düşünelim( Bazılarını bulmak için çok uğraşılmadığıda açıktır..)Siyasi tablo nasıl olurdu.?
Şunu bilmemiz lazım , AKP nin oylarının çok daha fazla düşeceği daha zor zamanlar gelmeyecek . Aksine seçim yaklaştıkça popilist uygulamalar ile oy oranını arttırmaya çalışacaktır.İktidar halk dan uzaklaşmış ve halkın zor halini görmemektedir. Demokrasiden uzaklaşmış ve sadece kendi bekasına odaklanmış tır.
Sorun iktidara oy vermeyeceklerin çogunluk olması değil, oy vermek istemeyenlerin alternatif parti olarak CHP yi görmeyenlerin oranının fazla olması ve bu oranın çok kararlı olarak değişmemesi dir. Klasik CHP, iktidar partisinin en düşük oy aldığı zamanlar bile oyunu tek başına iktidar olacak orana getiremiyordu.
Bu durumun İki sebebi olduğuna inanıyoruz. Halkın bazı kesiminde , yıllarca uğraş ile oluşturulan , sola karşı olma durumu ve CHP yi yoklar, kuyrukların ana sebebi gören seçmenlerin az olmayışı . Yani CHP gelecek seçimlere girse idi, işi zordu. Yine beklenenin altında oy alacaktı …
Yine dışarıdan etki olmadığını ve CHP nin çok liyakat a dayanmayan seçimler ile başa getirdiği belediye başkanları veya meclis üyeleri ile erken seçime girdiğini düşünelim. Uşak, Manavgat , Antalya , İzmir, Menderes de ne kadar başarılı olurdu CHP?Seçilip görevleri devralanlar uygulamaların yasal olup olmadığına bakmaksızın aynı satın alma , aynı imar uygulamalarına devam edip kendilerine verilen payı hak ettiklerini düşündüler ,bazıları paylarının kendilerinden öncekilerin aldığından daha fazla olmasını sağladılar veya bu payı almak için aday olmak istediler ..Sorun son seçimle gelenlerin bazı seçilmişlerin daha az namuslu olup olmadığı değildi. Sistemin neye izin verip vermediği idi. Ön seçimsiz belirlenen liyakatsız adaylarının ne gibi olumsuz sonuçlar yaratacağını nasıl anlatırdık bu tutuklamaları görmese idik .Sadece hoşnut olmayan seçmenin protesto oylarını alınca anlarlardı …Böyle belirlenen adaylar ile girilen seçimde bir önceki seçim başarı seviyesine mutlaka gelemeyecekti.
Mutlak Bultan kararı ve sonrası yaşadıklarımız ve tutuklamalar bizim neleri görmemizi sagladı ?
İktidarın kaybetmemek için tüm kozlarını oynayabileceğini gördük ..
Ne Kılıçdaroglu nede Özgür Özel in arkasından kayıtsız şartsız gidilebilecek liderler olmadıgını anladık.Artık kurtarıcı gelmeyecektir. Kurtarıcı kendimiziz..
Gelecek ellerimizdedir. Kılıçdaroglu yaptığı, izin verdiği uygulamaları ile artık siyaset dışı kalması gerektiğini göstermiştir… Siyaset bir takım işidir , Kılıçdaroglu artık dogru takımı kuramaz , oluşan yargıları kıramaz..Oy oranı çok düşük olur ve sonuç muhalefet için hüsran olursa , bir bölen olarak anılır..
Özgür Özel in bunca hatalarına karşın bir şansı var .. Bu şansı kullanması kendi partisinin geleceği içinde , memleket içinde çok önemlidir. Partisinin üye sayısı CHP nin üye sayısını çok kısa sürede geçmeli ve partinin bir kitle partisi olduğunu göstermelidir. Partisine davet edeceği kimseler liyakatlı , konularında uzman kişiler olmalı ki bu kişiler Demokrat parti, Adalet partisi çizgisinde de olabilirler.. Bence İzmir Demokrat Partilidir, Halk Partisi genelde ikinci parti olmuştur , Demokrat Parti ardından .Şimdi de aynıdır ve Yeni parti kolaylıkla oy oranını hem İzmir de hemde Türkiye genelinde beklenmedik oranda artırabilir..
Yeni parti demokrat , Atatürkçü , liberal bir parti dir..CHP den uzak ve kavgalı ama parlamenter sistemi destekleyen ortanın Sagını ve ortanın solunu kavrayan bir düşünce partisidir.
Özgür Özel için en önemliside hala çevresinde bulunup, milletvekilliğinin devamını kendi bekası için olmaz ise olmaz gören bazı milletvekillerinede ön seçim şartı getirmelidir.. Aynı kadro , aynı kişiler ve aynı sistem seçime kadar inandırıcılığını yitirecektir. Parti Meclisi parti üyelerin ön seçimini devamlı kılmalıdır..
Liyakat , süreli görev süresi tespiti ve ön seçim beklediğimiz farklılıklardır .
Bizim gibi seçmenlerde artık siyasetin siyasilere bırakılmayacak kadar ciddi bir iş olduğunu anlamalı ve katılımcı olmalıyız.Destekleyeceğimiz partiye Üye olmalı , kamuoyu oluşturmalı ve tüm oluşumların denetlenebilir, şeffaf olmasını saglamalıyız.
Atatürk ün hayalindeki cumhuriyete kavuşmak için Atatürk ün partisi terk edilebilir. Sonrasında değerini mutlaka bulur ..
Haldun Ertan
05.08.2026



