1. Haberler
  2. Diğer
  3. ÇEŞME: “REZERV SAHA” ALDATMACASI

ÇEŞME: “REZERV SAHA” ALDATMACASI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Arsa spekülasyonunun ve imar rantının yeni adı artık 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında ilan edilen “rezerv alanlar” oldu.
Ancak ortada ciddi bir çelişki var: Riskli alan ilan edilmeden, doğrudan rezerv alan ilanları yapılıyor. Bu alanlar daha sonra müteahhitlere satış ya da kâr paylaşımı yoluyla devrediliyor.

İlan edilen bu rezerv alanlar tesadüfen seçilmiyor. Aksine, arsa rantının en yüksek olduğu yerler hedef alınıyor:
• Yeşil alanlar
• Tarım arazileri
• Doğal karakteri korunması gereken sit alanları

İmara açılmasının önündeki tüm hukuki engeller, “deprem riski” bahanesiyle ortadan kaldırılıyor.

Aynı anlayışla, ülkemizin en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Çeşme de bu rant düzeninin içine çekilmiş durumda. Çeşme Musalla Mahallesi’nde, tapuda 419 ada 16, 17, 18, 23, 24, 27, 79, 80 parseller ve cebe araziler olmak üzere, toplam 66.500 m² büyüklüğündeki yeşil alan imara açılmıştır.
Hazine mülkiyetindeki bu alanlar önce Emlak Konut GYO’ya devredilmiş, imar planları onaylandıktan sonra ise yandaş büyük müteahhitlere aktarılmasının yolu açılmıştır.

Oysa Çeşme’nin su sıkıntısı artık kritik boyuttadır. Kanalizasyon altyapısı yetersizdir. Mevcut altyapı, bugünkü nüfusun ihtiyaçlarını dahi karşılayamazken; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan, yaklaşık 1000 hektara ulaşan bu ve benzeri rant planları, ilçeyi tam anlamıyla bir kaosa sürükleyecektir.

Son bir yıl içinde onaylanan Aya Yorgi, Alaçatı, Mamurbaba ve Reisdere planları; tamamı Çeşme’nin en değerli doğal alanlarını kapsayan mevzi imar planları ve plan değişiklikleridir.
Bu düzenlemelerin ortak noktası açıktır:
Kamu yararı değil, rant önceliklidir.

Mali kaynak yaratma bahanesiyle, belirli ve zaten zengin kesimlere yeni inşaat ve rant alanları açılmaktadır. Bu imar yolsuzlukları;
• Doğal çevremizi,
• Turizmin geleceğini,
• Ülke ekonomisini

geri dönüşü olmayan bir tehlikeyle karşı karşıya bırakmaktadır.

Unutulmamalıdır ki insanlar gelecekte taş yiyerek yaşayamaz. Bugün yaratılan bu rant düzeni, yarın çok daha derin bir ekonomik ve çevresel krize dönüşecektir. İmar rantı üzerinden büyüyen bu asalak yapı; kazançlarını ya yurt dışına aktarmakta ya da ülkeye hiçbir katkı sağlamayan bir tüketim ve çöküş döngüsünde yok etmektedir. Ülkenin kaynakları sessizce kaybolmaktadır.

Oysa yasa açıktır:
Rezerv alanlar, gerçekten riskli bölgelerde yıkılması gereken yapıların transferi için ilan edilir.
Riskli alan ilan edilmeden rezerv saha belirlemek; plan yapmak ve uygulamak hukuka aykırıdır.

Bu nedenle bu yasadışı planların iptali için; başta çevre kuruluşları, kendini sosyal demokrat olarak tanımlayıp uygulamalarıyla Bakanlık politikalarından geri kalmayan Çeşme Belediyesi ve en önemlisi Cumhuriyet savcıları derhal harekete geçmelidir.

Kaybolan yalnızca toprak değildir.
Kaybolan; doğamız, sağlıklı şehirlerimiz, ulusal değerlerimiz ve ülkemizin turizm gelirleridir.

ERCÜMENT ŞAHİN

13.01.2026

33
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ÇEŞME: “REZERV SAHA” ALDATMACASI
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Gaze-temiz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!